Keresés

Az EP szerint komoly gond lehet a magyar jogállamisággal

Elfogadták az Európai Parlamentben a Magyarországot elítélő javaslatot, vizsgálat jöhet a menedékkérőkkel és a civil szervezetekkel kapcsolatos törvények miatt, de az uniós források elköltésére is rá fognak nézni.

Az Európai Parlament elkezdi vizsgálni, hogy tiszteletben tartják-e az európai alapjogokat Magyarországon – írja az Index. Az Ep szerdán elfogadott egy állásfoglalást, amely alapján fontolóra veszik, hogy elindítsák-e Magyarországon ellen az úgynevezett alapjogi eljárást, amely az EU egyik legsúlyosabb büntetőintézkedése, és akár szankciókat is eredményezhet az ország ellen.

A javaslat a szocialista, a zöldpárti, a liberális és a radikális baloldali frakció indítványa, azonban valószínűleg többen megszavazták a Fideszt is a tagjai között tudó Európai Néppártból. A javaslat szerint súlyosan romlott a demokrácia és jogállamiság állapota Magyarországon, és azt kérik, hogy az Európai Unió indítsa el a „hetes cikk” néven elhíresült vizsgálatot.

Felszólítják a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket, és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében, hogy az egyetem továbbra is szabadon működhessen Budapesten. Felszólítják az Európai Bizottságot is, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyar kormány általi felhasználását.

A javslat megszavazásával még csak a folyamat kezdődik el, első lépésként párbeszéd kezdődik az uniós intézmények és Magyarország között, majd az EP egyik szakbizottsága jelentést készít az észrevételeivel. Ezután az EP-nek újra kell szavaznia, ám ekkor is csak a tényleges intézkedések megkezdéséről fognak majd dönteni, a szankciók elrendelése nincs belátható közelségben.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja közleményt adott ki a döntés után, amelyben elutasítja “az újabb politikai támadást Magyarországgal”. A javaslatot “a valóságtól teljesen elrugaszkodott, számos torzítást tartalmazó szövegként” jellemzik, és megjegyezték, hogy a szakbizottsági jelentés nem sokkal a magyar országgyűlési választások előtt fog elkészülni, így alkalmas lehet annak befolyásolására.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!