Keresés

Az ENSZ vizsgálatot követel a Tiszába fulladt szír férfi ügyében

Az ENSZ szerint alaposabban ki kellett volna vizsgálni, miért fulladt a Tiszába egy szír férfi a szerb-magyar határnál. A szervezet Menekültügyi Főbiztossága eddig legalább száz esetet dokumentált, amikor a magyar hatóságok túlkapásokat követtek el a menekültek belépésének megakadályozásakor. 

Vizsgálatot követel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR annak a 22 éves szír férfinak az ügyében, aki a múlt héten fulladt a Tiszába a szerb határ közelében, miközben át akart úszni a határon, írja a 444.hu. Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR regionális képviselője szerint mindkét ország hatóságainak alaposabban ki kellett volna vizsgálnia az ügyet.

Az UNHCR eddig már legalább 100 olyan esetet dokumentált, amikor a magyar hatóságok túlkapásokat követtek el, mikor próbálták megakadályozni, hogy a menekültek belépjenek az ország területére.

Egyes hírek a rendőrséget tették felelőssé a férfi haláláért, amit egy szombati közleményben cáfoltak:

„A rendőrség visszautasítja az egyik közösségi portálon terjedő közlésben foglalt minden olyan állítást, amely szerint magyar rendőrök kővel dobálták meg 2016. június 1-jén Röszke külterületén, a Holt-Tiszán csónakkal átkelő illegális bevándorlókat. Az állítás minden alapot nélkülöz. A portál állításával ellentétben a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vízi járőrei 2016. június 1-jén 6 óra 30 perckor öt emberre lettek figyelmesek, akik a Holt-Tiszán keresztül próbáltak Magyarországra jutni. A rendőrök az iraki családot kimentették a vízből.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!