Keresés

Az Emminek sem tetszik, amit az alternatív iskolákkal terveznek

A minisztérium szerint nem változna az alternatív iskolák támogatásának módja akkor sem, ha elfogadnák a botrányt kavaró módosító javaslatot, amelyből sokan az alternatív intézmények kivéreztetését olvasták ki. Ettől függetlenül az Emmiben is örülnének, ha a passzus kikerülne a költségvetési törvényből. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sem szeretné, ha elfogadnák az alternatív iskolákat érintő módosító javaslatokat, értesült az Index. A Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő évi költségvetési tervbe írta bele, hogy az alternatív óvodák és iskolák akkor térhetnének el a központi tantervtől, ha ez az eltérés többletszolgáltatásnak minősül. Csakhogy senki sem mondta meg pontosan, mit jelent a többletszolgáltatás, így az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete is attól tartott, ez a kormány bosszújának egy jele lehet, amiért az elmúlt években radikálisan nőtt az alternatív intézményekbe járók száma.

A zavaros javaslatból azt lehetett kiolvasni, hogy az alternatív kerettantervek lényegét adó oktatásszervezési sajátosságok többletszolgáltatásnak minősülnének, amiért nem igényelhető költségvetési többlettámogatás. Az Emmi most azt állította az Indexnek, hogy  az alternatívok működésével járó többletköltségekhez valójában most sem igényelhető költségvetési többlettámogatás, a jövő évi költségvetési törvényben pusztán ezt akarták egyértelművé tenni, és nyugtatni próbálták az állami rendszerben működő alternatív iskolákat is: „az állami fenntartó az általa működtetett köznevelési intézmények esetében az általa jóváhagyott pedagógiai programban szereplő tevékenységeket finanszírozza. Így az állami fenntartású alternatív programmal működő intézmények feladatainak ellátása biztosított.”

A minisztériumtól korábban az Abcúgnak is azt írták, hogy az alternatív iskolák továbbra is ugyanolyan feltételekkel kapják majd meg a támogatásokat, mint idén, az Index mégis úgy tudja, az Emminél örülnének, ha terv kikerülne a törvényből. Ráadásul az érintett intézményeknél úgy látják, hogy a módosítás elfogadása egy szélesre tárt kiskaput jelentene, amit bármikor kihasználhatnának.

A költségvetési törvény másik javaslata nyolc órában rögzítené az óvodák kötelező nyitva tartását. Ez szintén érintheti a Waldorf óvodákat, amelyek közül sok, a szülőkkel kötött megállapodás értelmében, csak hat órát tart nyitva, mert a gyerekek otthon töltik az ebéd utáni pihenőt. Az Index úgy tudja, az NGM ebben a témában hajthatatlan, így be fog kerülni a végleges törvénybe.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!