Keresés

Jégeső vetett véget az újabb kormányellenes tüntetésnek

Az áprilisi megmozdulásokon több tízezren mentek utcára, hogy kifejezzék elégedetlenségüket, az újabb demonstráción már nem látni ekkora tömeget. Lukácsi Katalin ex-KDNP-s képviselő arról beszélt, hogy Orbán rendszere se nem keresztény, se nem demokrata. Újra elhangzott, hogy mindenhol közös ellenzéki jelölt kell a Fidesszel szemben. A demonstrációt nem tudták befejezni a tervezett program szerint, mert jégeső csapott le a Kossuth térre. 

Az áprilisi több tízezres megmozdulások után az új Országgyűlés alakuló ülésének napjára újabb kormányellenes tüntetés szerveződött. A 3.0 Mi vagyunk a többség – Tüntetés a demokráciáért elnevezésű demonstrációt este 6 órára hirdették meg a szervezők a Kossuth térre, a Parlament épülete elé. A Facebook-esemény oldalán közel 10 ezren jelezték részvételüket, az egyik szervező nem sokkal a kezdési időpont után bejelentette, hogy tízezeren gyűltek össze. Gyurcsány Ferenccel is lehetett találkozni a tömegben. Többnyire magyar, uniós, DK-s, jobbikos és momentumos zászlókat lehetett látni a tüntetőknél.

Egy órával a kezdés után hatalmas vihar csapott le a Kossuth térre: jégeső is esett, sokan fedezéket kerestek, mások elindultak haza. Már csak egy beszéd lett volna hátra, ez végül a vihar miatt elmaradt. A zord körülmények ellenére több százan maradtak a téren, és a Parlament lépcsőinél rendületlenül szidták Orbánt és a kormányt. Ez ment kb. este kilencig, addigra több rendőr volt a helyszínen, mint tüntető, így gyakorlatilag véget ért a demonstráció.


MTI Fotó: Mónus Márton

Közös erővel lépnének fel a hatalom ellen

A megmozdulás szervezői a Tiborcz István-féle Elios ügyeleteiről szól OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatalát, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, a sajtószabadsághelyreállítását és a közmédián folyó propaganda beszüntetését követelték.

Megvédjük a civileket, az önkormányzatokat és a bíróságokat! Az ellenzék tegye a dolgát. Belharcok helyett közös erővel lépjen fel a hatalom önkényével szemben. Felelősek vagyunk a hazánkért, tegyünk érte! Legyünk aktív, cselekvő polgárok a tüntetéseken kívül is! Legyünk szolidárisak azokkal, akiket a hatalom magára hagy: a kilakoltatás előtt állókkal, a szegényekkel, és mindenkivel, akinek a hatalom elveszi a jövőjét”

– írták az esemény oldalán.

Az első felszólaló Gulyás Balázs aktivista volt, aki Örményországot köszöntette, amiért a tüntetők elzavarták az oroszbarát, korrupt kormányt. „Ott legalább volt vezetője az ellenzéknek, míg nálunk nincs.”Az ellenzéki pártoknak meg kell egyezniük, hogy egy közös jelölt induljon a fideszessel szemben, jelentette ki.

Orbán rendszere se nem keresztény, se nem demokrata.

Őt Lukácsi Katalin ex-KDNP-s politikus követte. Menjünk közelebb a Parlamenthez, mondta, mert „a mienk ez inkább, nem azoké, akik kétharmadnyian benn vannak.”

Szerinte a tömeg már harmadszorra bizonyítja, hogy pártállás nélkül szereti ezt az országot. „A jövő a tietek, nem azoké, akik félelmükben a saját országuktól rendőrsorfal mögé bújtak”, üzente a fiataloknak. 

Kötünk egymással egy szövetséget, ami erőt ad, hogy nem hagyjuk egymást és az országot cserben? – kérdezte a tüntetőktől.

Orbán rendszere se nem keresztény, se nem demokrata.

Jézusnak mi lenne a véleménye arról, hogy családokat lakoltatnak ki Kőbányán, hogy sporttelepet építsen oda? – tette fel a kérdést. Mindekit megkért a végén, hogy támogassa a Magyar Hangot, a Magyar Nemzet utódlapját.

Cselekvés vagy kussolás

Lukácsi beszéde után bejátszottak egy rövid videót Orbán Viktor korábbi beszédeiből. Majd Parti Nagy Lajos író videóüzenetét hallgathatták meg a tüntetők.  A kormánykritikus többség mellett áll, egyike azoknak, akiket listáznak, üzente a művész.

Gyetvai Viktor diáktüntető ezután arról beszélt, hogy a feudalizmus, a kiszolgáltatottak elnyomása ellen kell küzdeni, a Fidesz tudatosan szakít le társadalmi csoportokat.

Választani kell: cselekszünk, vagy kussolunk és elmegyünk.

Közös nemzeti minimum kell, minden ellenzéki párttal, ezt egy hiteles csapatnak kell létrehozni, magyarázta.

Ezenkívül minőségi oktatás is kell, mert a jövő a gondolkodó embereké, és Orbán pont nem ezt akarja. „Ha elbukunk, legalább megpróbáltuk. Ha meg sem próbáljuk, nem tudunk majd a tükörbe nézni”, zárta beszédét.

Jégeső vetett véget az újabb kormányellenes tüntetésnek
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Miért gondolják az állam vezetői, hogy hatszáz év alatt nem tudtunk integrálódni? – kérdezte beszédének elején Hidvégi B. Attila, a RomNet főszerkesztője, korábbi MTI-s újságíró.

Miért merül fel kétség, hogy életünket és vérünket adtuk mi is az országért? Miért gondolja bárki, hogy rajtunk múlt a kétharmad? – sorolta.

Nem minden cigány szavazata megvehető!

-jelentette ki.  Szerinte „a baloldal magára hagyta a romákat”. Le kell győzni a társadalmi közönyt, nem elég négy évente találkozni az emberekkel. 

Ugyancsak a romák helyzetéről beszélt Lakatos Béla, Ács exfideszes polgármestere. „Ez az ország egy hazug ország. Hazuggá tették a vezetők, akik között ott ültem”, fogalmazott. Feidézte, hogy néhány éve még együtt sörözött Orbánnal, amikor a Felcsút Áccsal játszott.

Felemlegeti, hogy a kampányban arról beszéltek fideszes politikusok, hogy a romák 600 éve migránsok.

Elmaradt a kordonbontás

A tiltakozó akciók már hétfő este-kedd hajnalban megkezdődtek; tüntetők egy kis csoportja élőláncot akart vonni a Parlament épülete köré, amikor a képviselők megérkeznek az eskütételre. Őket a rendőrök még a reggeli órákban kivezették a térről.

A Kossuth tér eredetileg a délutáni órákig kordonokkal le lett volna zárva, a pártok közül a Jobbik jelezte is, hogy lebontják azt. Ez végül nem történt meg, a rendőrség nem vetett be kordonokat, hanem sorfallal tartotta távol a tünetetőket a Parlamenttől. Később mégis beengedték őket, egészen a Parlament lépcsőjéig elmehettek, majd több órányi kitartó fújjolás és sípolás után 2 óra magasságában a rendőrök kiszorították őket a térről, mialatt az alakuló ülés vendégei elhagyták az épületet.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!