Keresés

Az egyházi vezetők nemet mondanak a migránsokra

Katolikus, görögkatolikus és zsidó egyházi vezetők is nemmel fognak szavazni a kvótás népszavazáson. Az egyetlen távolmaradó Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke lesz. 

Az egyházi vezetők többsége nemmel fog szavazni az októberi kvótás népszavazáson, derült ki néhány pap, rabbi és lelkész Heti Válasznak adott válaszából. Lesz olyan rabbi, aki szavazás helyett zsoltárt fog mondani, az evangélikus vezetők pedig nem árulták el, hogyan voksolnak. A válaszok egy részét az Index gyűjtötte össze:

  • Balás Béla, Kaposvár katolikus püspöke: NEM. „Nemmel fogok válaszolni, mert magyar vagyok. Magyarságunk ugyanis istenadta kincs, semmivel sem kockáztathatjuk.”
  • Beer Miklós, Vác katolikus püspöke: NEM. „A népszavazás jelzés az unió vezetőinek, hogy így nem lehet megoldani a népvándorlási helyzetet.” De azt javasolja, mindenki szavazzon a lelkiismerete szerint.
  • Kozma Imre lelkész, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke: NEM. „Ez nem azt jelenti, hogy érzéketlen lennék, hanem azt: hozzájárulásunk nélkül minden döntés diktatórikus. Ebből pedig nem kérünk.”
  • Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita: NEM AKAROM. „Nyilván tudni kell nemet is mondani – például a betolakodásra.”
  • Szenczy Sándor lelkész, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke: NEM. „Az így, ebben a formában feltett kérdésre, véleményem szerint, más válasz nem adható.”
  • Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze: NEM. „A nemzetközi presszió ellenére is ragaszkodnunk kell a szuverenitásunkhoz.” „A migránstömegek letelepítése hazánkban is drasztikusan növelné a terrorveszélyt.”
  • Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke: TÁVOLMARADÁS ÉS ZSOLTÁR. „A kampányban két dolgot láttam: az egészséges emberi félelmeket felhasználva és alakítva próbálják befolyásolni a szavazókat, illetve éppen ellenkezőleg, nevetségessé tenni a görcsös akarást. Ebben a játékban nem veszek részt. Abban a fél órában, amíg szavaznék, inkább elmondok húsz zsoltárt.”
  • Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija: NEM. „Ezek a kérdések a zsidó közösségek számára fokozott, a mindennapi fizikai biztonság kockázataihoz kapcsolódnak, így nem tartanám szerencsésnek, ha a betelepítés bármilyen formája kötelező és ellenőrizetlen lenne.”
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!