Keresés

Az édesanyát sem utasíthatják ki a kurd család tagjai közül

Megsemmisítette a bevándorlási hivatal kiutasító határozatát a húsz éve Magyarországon élő Kaya Asiye esetében is a munkaügyi bíróság. Korábban férje ügyében is hasonló ítélet született. Az öttagú kurd család tavaly óta küzd azért, hogy ne küldjék vissza őket Törökországba.  

Az édesapához hasonlóan az édesanya esetében is megsemmisítette a bíróság a kiutasító határozatot annak a kurd családnak az ügyében, akiket annak ellenére utasítottak ki a hatóságok, hogy húsz éve élnek Magyarországon, gyerekeik itt tanulnak, és magyar az anyanyelvük.

_HDA0032Kaya Asiye és lányai a bíróság bejáratánál egy korábbi tárgyalás után  | Fotó: Hajdú D. András

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtöki ítélete értelemében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH) új eljárásban kell elbírálnia Kaya Asiye tartózkodási kérelmét is.

A bíróság szerint  a BÁH nem tisztázta az ügyben az elemi tényállást, és nem tett eleget indokolási kötelezettségének sem, amikor nem vizsgálták alaposabban, hogy a harmadik országban, ahova kiutasítanák őket, nem áll-e fenn esetleges üldöztetésük.

Az öttagú törökországi kurd család tavaly óta küzd a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal. A kiutasítást megtámadták a bíróságon, a mostani ítélet a második, korábban az édesapa ügyében született hasonló határozat. A gyerekek tárgyalása szűk egy hónap múlva lesz.

Történetük további részleteiről a velük készült interjúnkban olvashatnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!