Keresés

Az Autonómia Alapítvány adószámát is felfüggesztették

Szerdán az Autonómia Alapítvány adószámát is felfüggesztették, így a Norvég és a Svájci Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő konzorcium egyetlen tagjának sincs már érvényes adószáma – tudta meg a Népszabadság.

Az Autonómia a többi érintetthez hasonlóan teljes mértékben megalapozatlannak és jogszerűtlennek tartja az intézkedést, amely ellen élni fog jogorvoslati lehetőségével. Az adóhatóság levélben értesítette az alapítványt a felfüggesztésről.

Az intézkedést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) indítványozta, az indoklás szerint azért, mert a civil szervezetek nem működtek együtt a hivatallal. Ugyanakkor az Ökotárs munkatársa például azt állította, hogy a Kehi annak ellenére is igényel tőlük további dokumentumokat, hogy az eljárást már elindították.

A felfüggesztés ellenére az alapítványoknál a munka csökkentett módban ugyan, de a jogerős döntésig tovább folytatódhat. Számlákat állíthatnak ki és fogadhatnak be, tehát fizethetnek, és ők is hozzájuthatnak pénzekhez, de működési támogatásuk egy részéhez már nem férnek hozzá. Ha a felfüggesztés jogerőre emelkedik, akkor a NAV gyakorlata szerint az adószám törlése is elkezdődik, az pedig az alapítványok végét jelentheti.

A Norvég Civil Alap pályázatain győztes civil szervezeteket kevésbé érinti a döntés, mert ők valószínüleg az alapítványok ellehetetlenítése után is megkapják a támogatásuk soron következő részletét, de a Svájci Alap pályázatain győztes szervezetek szinte biztos, hogy egy ideig pénz nélkül maradnak.

Hétfőn kézbesítette a posta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azonos tartalmú levelét az Ökotárs Alapítványnak és a Demnetnek, a konzorcium negyedik tagja, a Kárpátok Alapítvány pedig már a múlt héten megkapta az értesítést.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!