Keresés

Az alternatív iskolák nem kérnek a megszorításból

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) kezdeményezi a jövő évi költségvetési törvénytervezet alternatív iskolákat érintő részének törlését. Erről az egyesület keddi elnökségi ülésén született döntés – tájékoztatott Horn György, az egyesület elnöke. Az AME tárgyalásokat kezdeményez az Országgyűlés szakmai bizottságával és a kormánnyal, amelybe a többi szakmai szervezetet is szeretnék bevonni.

Közel 20 ezer alkalmazottat érinthet a költségvetési törvény tervezete, amelyben a civil fenntartású iskolákban a pedagógusok és a munkájukat közvetlenül segítő dolgozók bérköltségének támogatását 25 százalékkal csökkentené a kormány. A megszorítás nem csak erről a 25 százalékról szól, hívta fel a figyelmet Horn György, hanem arról is, hogy jövő szeptembertől emellett a teljes bértámogatást megvonnák azoktól az iskolai dolgozóktól, akik nem rendelkeznek pedagógusi diplomával, így a megszorítás még súlyosabb.

Több, alapítványi kezelésű hátránykompenzációs, vagy speciális nevelési igényű (SNI) gyermekekkel foglalkozó intézmény a források hiánya miatt már tavaly egyházi fenntartásba volt kénytelen menekülni, és több, sima iskola is ezt az utat választotta. Horn szerint sokat elmond a jelenlegi helyzetről, hogy 2010 előtt 117 alapítványi intézmény kapott teljes – tehát nem csak bérköltség – finanszírozást az államtól, míg ez a szám jelenleg alig több mint 30.

Horn szerint úgy tűnhet, hogy az alapítványi iskolák több pénzt kapnak, mint eddig, ám ez csak a felületes szemlélő számára valódi többlet. Forintra ugyan valóban többet kapnak, de a pedagógus életpálya-modell bevezetésével az emelt béreket kötelesek fizetni a tanároknak ugyanúgy, mint az állami intézményekben, így nem kapnak több pénzt, sőt: a bérnövekmények egy részét fizeti csak ki az állam, a többit az intézményeknek kell kigazdálkodniuk.

A Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) statisztikája alapján kiszámolt átlagot kapja minden intézmény, ez az a 4.300.000 forint egy általános iskola esetében, amiről korábban írtunk.

Horn szerint azért nem fogadják el a tervezetet, mert nem erről szólt a Hoffmann Rózsával korábban kötött megállapodás, és a köznevelési törvényben sem ez szerepel, ezért ragaszkodnak az amúgy szintén nem igazságos, de kölcsönösen elfogadott finanszírozáshoz. A rendszer azért nem volt eddig sem igazságos, mert a törvény a kerettantervben határoz arról, hogy hány diákra hány tanár jut, ezzel szemben a fent említett KLIK által megadott szám ennél alacsonyabb, ezért kaptak eddig is kevesebb pénzt.

Pánikot az AME elnöke nem szeretne kelteni, ezért mindenről egyeztetnek a szülőkkel. A tervezet szerinte nem poltikai indíttatású, pusztán egy “ostoba döntés. Valaki ránézett a számokra, és azt látta, hogy ezek az intézmények látszólag több pénzt kapnak, ezért elvett belőle” – fogalmazott Horn György.

Az egyesület most hétvégén, november 7-én és 8-án szervezi meg az alapítványi és magániskolák idei bemutatóját a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG). Minden olyan érdeklődőt várnak, akik akár jövőre, akár később tervezik, hogy gyermekük számára nem hagyományos iskolát keresnek, érdeklődnek a modern pedagógia, az innovatív módszerek, és a független iskolák iránt. Azokat is várják, akik egyszerűen csak kíváncsiak arra, milyen lehetőségek választhatók még a körzeti, állami fenntartású iskolák mellett.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!