Keresés

Az áldozat tehet a nemi erőszakról – sugallja a rendőrség kisfilmje

A rendőrség szombaton délelőtt egy bűnmegelőzési kisfilmet tett közzé a hivatalos Youtube-csatornáján, amelynek témája a nemi erőszak. A valamivel több, mint három perces videó három barátnő estéjét meséli el, akik együtt mennek bulizni.

A rendőrség kisfilmjén a következő látszik. A lányok egy lakásban találkoznak, ahol némi alkohollal és hangos zenével alapoznak az esti bulira. Sminkelnek, öltözködnek, majd csinálnak egy “selfie-t” magukról, amely a kisfilm címe is egyben. A lányokat ezek után külön-külön is szemügyre vehetjük, amint kihívóan pózolnak.

A viselkedésük a szórakozóhelyen sem változik, a pulthoz mennek, odébb lökik az ott lévőket, harsányan táncolnak, isznak – ez pedig feltűnik pár fiúnak is. Mindeközben több lánynak is olyan látomása támad, amelyben egy lányt látnak elkent sminkben és szétszakított ruhában.

A buli végén együtt lép ki a társaság a szórakozóhelyről, láthatóan mindenki fel van dobva, egyikük azonban egyedül marad. Ezután egy sötét sikátor látszik, ahol egy kapucnis férfi remegő kézzel cigarettázik, a következő képen pedig egy lány ül egyedül a földön  a látomásokban leírt állapotban. Megerőszakolták. Ekkor villan fel a történet tanulsága: “tehetsz róla, tehetsz ellene”.

A kisfilm alapján az a benyomás alakul ki a nézőben, hogy ha egy lány csinos, sminkel, iszik, táncol, pasizik, vagy kihívóan viselkedik akkor ő maga tehet arról, ha nemi erőszak áldozatává válik. Mindeközben a valódi bűnelkövetőről, aki megerőszakolja a lányt, a film semmit sem mond.

A kisfilm a “A biztonságosabb Pécsért” elnevezésű bűnmegelőzési projekt keretében készült a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával a Baranya megyei rendőr-főkapitányság megbízásából.

A kisfilmet itt nézheti meg:

https://www.youtube.com/watch?v=qrhb_KXWXXo

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!