Keresés

Az Abcúg újságírója nyerte az idei Paul Lendvai-díjat

Albert Ákos egy olyan 15 éves, borsodi roma fiú történetét dolgozta fel cikkében, akit egy iskolai incidens miatt másfél évig tartottak őrizetben.

Albert Ákos díjnyertes cikke tavaly jelent meg az Origón, amely a díjazók szerint visszafogott stílusa révén hiteles leírást nyújt a szegénységről, a roma ellenes rasszizmusról. A csütörtöki díjátadón Albert Ákos azt mondta, szerinte a politikai, tényfeltáró újságírás mellett az a sajtó feladata, hogy a rossz helyzetben lévő emberek történeteit elmesélje. Így adhat lehetőséget arra, hogy ezek az emberek kiléphessenek a homályból, és a sorsuk jobbra forduljon.

Albert Ákos Paul Lendvai-díjat kapottPaul Lendvai átadja a díjat Albert Ákosnak | Fotó: Magócsi Márton

Albert Ákos cikkét 3o pályázó 42 pályaműve közül választotta a ki a kuratórium. Paul Lendvai 2012-ben díjat alapított olyan magyar újságíróknak, akik magyar nyelven, a magyar nyomtatott és internetes sajtóban kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeikkel ezt kiérdemlik. A nettó ezereurós díjban évente egy újságíró részesülhet. A kuratórium elnöke Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője, tagjai Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője és Aczél Endre publicista.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!