Keresés

Ausztria nem engedte át a vonatokat Hegyeshalomnál

Megállt egy időre a vasúti közlekedés az Ausztria és Magyarország közötti legnagyobb forgalmú fővonalon, a leállításra a sínek mellett gyalogló menekültcsoport miatt volt szükség.

A hegyeshalmi határon át az ÖBB – bizonytalan ideig – nem fogad és nem indít vonatokat –erősítette meg a MÁV szerda délelőtt. „Emiatt az érintett nemzetközi vonatok Magyarország területén, a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon csak a hegyeshalmi vasútállomásig, illetve onnét közlekednek ideiglenesen” – írja az Index.

A Bécsből Magyarországra eljutni próbáló utasoktól az Index úgy tudja, őket helyben arról tájékoztatták, hogy menekültek ellenőrzése miatt állították le a forgalmat a két ország között. A Bécsből 8 óra után indult vonat utasai 11 órakor még Bruck an der Leithánál várták, hogy értük menjen egy autóbusz, ami majd átviszi őket Hegyeshalomra. A forgalom mindkét irányban szünetelt.

A MÁV honlapja szerint azóta újraindult a nemzetközi forgalom. Először a 346-os Dacia Euronightot és a Münchenbe tartó 62-es számú Railjetet engedi át az ÖBB. A további személyszállító vonatokat a rendelkezésre álló személyzet függvényében tudják fogadni az osztrák oldalon.

Az ORF-re hivatkozva az MTI azt írja, hogy egy nagyobb, a sínek mentén gyalogoló menekültcsoportra bukkant a rendőrség. A helyszínen az ÖBB osztrák vasúttársaság tájékoztatása szerint harminc, míg az osztrák rendőrség közlése szerint több mint ötven menedékkérőt tartóztattak fel, miattuk állt le ideiglenesen a vasúti forgalom.

A migránsok több mint fele Magyarországról érkezik Ausztriába, és csupán a Fertő-tó környékén naponta kétszáz embert állítanak meg az osztrák hatóságok – számolt be szerdán az APA osztrák hírügynökség.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!