Keresés

Ausztria bemószerolná Magyarországot az EU-nál

Magyarország nem hajlandó visszafogadni a területéről érkező menekülteket – állítja az osztrák belügyminiszter. Ezért beperlik az Európai Bíróságon.

Ausztria fontolóra veszi, hogy az Európai Bíróságot is bevonja a Magyarországgal folytatott menekültvitába, mert ha egy tagállam folyamatosan megszegi a közös szabályokat, akkor számolnia kell annak következményeivel – jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter szerdán az ORF-Radio műsorában.

Az osztrák kormány azért kéri számon a magyar hatóságokat, mert a dublini egyezmény értelmében minden menedékkérőnek ott kellene benyújtania a kérelmét, ahol először lépett az Európai Unió területére. Ha pedig egy másik tagállamban őrizetbe veszik, akkor az első belépési hely szerinti országba küldenék vissza. Ez jelenleg nem nagyon működik. Sobotka szerint Magyarország nem hajlandó visszafogadni a menekülteket.

Márpedig ha továbbra is ebben az ütemben érkeznek a menekültek Ausztriába, akár rendkívüli állapotot is hirdethetnek. Az osztrák kormány korábban megállapított egy felső határt az évente befogadható menekültek számáról. Ennek értelmében, ha az Ausztriába érkezők száma átlépi a 37 500-at, akkor rendkívüli állapotot hirdetnek, és mindenkit visszafordítanak a határról.

Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben mi fog történni azokkal a menekültekkel, akik akik Ausztria és Magyarország között állnak a senki földjén, Sobotka nem válaszolt. „Majd meglátjuk. Majd meglátjuk” – kerülte meg az erre vonatkozó kérdést az osztrák belügyminiszter, majd emlékeztetett az ausztriai magyar nagykövet, Perényi János korábbi kijelentésére, miszerint Magyarország tiszteletben fogja tartani, ha az osztrák kormány rendkívüli állapotot hirdet, és beleegyezik a menekültek visszafogadásába. Sobotka ugyanakkor bízik abban, hogy ebben az évben még nem kell elrendelniük a rendkívüli állapotot.

(444.hu)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!