Keresés

Átverve érzik magukat a Keletinél ragadt menekültek

Nem indultak és nem érkeztek vonatok, miután a rendőrség hatósági zárat rendelt el kedd reggel a Keleti pályaudvaron. Ezt időközben feloldották, de a rendőrök nem engedik vissza a pályaudvarra a menekülteket, sőt, az is felmerült, hogy buszokra rakják és a menekülttáborokba szállítják őket. Rengetegen várnak a pályaudvar előtt, többen arabul kántálnak, a rendőrök pedig láncban állva sorakoznak  a menekültek előtt.

A MÁV kedd reggel honlapján azt közölte, hogy 9 órától a pályaudvar hatósági zárás miatt további intézkedésig nem indít és nem fogad vonatokat, végül azonban délelőtt feloldották a zárlatot. A pályaudvarra azonban csak személyi igazolvánnyal engednek be utasokat, a pályaudvar előtt tartózkodó menekülteket pedig nem engedik oda a vonatokhoz.

A rendőrök kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót. Most a Thököly úton állnak sorfalat és nagyon lassan haladnak a téren lévő több száz menekült felé. Akik a fák alatt az árnyékban ülnek, azokat felszólítják, hogy induljanak el a debreceni menekülttáborba. Egy menekült férfi az Abcúgnak azt mondta, hogy ő nem fog, mert Németországba tart. Ha a vonat nem viszi el, akkor majd elmegy taxival.

Néhány menekültet a rendőrök elvezettek, és beültették őket a tér szélén álló rendőrségi buszba.  Tudósítónknak erről azt mondták, olyanokat gyűjtenek össze, akiknek semmilyen papírjuk sincs, és a bevándorlási hivatalba viszik őket, ahol kapnak okmányt. “Visszajönnek úgyis” – mondták a rendőrök. A Thököly úti buszsávba eközben begördült több, “tranzit” táblás busz. Erre a menekültek egy része beszaladt a környező utcákba, attól tartva, hogy a buszra fogják őket ültetni.

IMG_0618
Fotó: Ballai Vince

Az Abcúg helyszínen tartózkodó munkatársa azt jelentette, hogy több százan állnak vagy ülnek a pályaudvar előtt és mellett. Néhányan azt skandálták, hogy “Germany”, mások élesen fütyültek. A skandálokhóz még pár magyar középiskolás is csatlakozott, azt mondták, azért, mert a környéken lakóknak is az lenne a legjobb, ha továbbengednék a menekülteket, és azok nem a téren lennének. A főbejáratnál több készenlétis rendőr áll. Munkatársunk hallotta, ahogy a rendőrök egymás között arról beszélnek, hogy mekkora a fejetlenség, és ők sem tudják, hogy mi történik éppen. Senki sem tud semmit arról, hogy miért nem engedik be a menekülteket.

Buszokra terelnék őket

Az Abcúg helyszíni tudósítója még dél körül azt hallotta, hogy arra kérték a pályaudvarnál tartózkodó civil segítőket, hogy segítsenek nekik buszokra szállítani a menekülteket, amelyekkel aztán a magyarországi menekülttáborokba vinnék őket. A vonatokra pedig már nem fognak felengedni senkit.

Migránsok tüntetnek a Keletinél
Az aluljáróban a helyzet változatlan | Fotó: Magócsi Márton

Tudósítónk szerint az önkéntesek húzódzkodtak, és igazságtalannak tartják a döntést. Azt mondták, ismernek olyan menekült családot, amely 24 darab százeurós vonatjegyet vett meg még hétfőn, amikor még azt mondták a menekülteknek, hogy kedden vonatra szállhatnak. Ha táborokba viszik őket, akkor ezt a pénzt elbukják.

Migránsok tüntetnek a Keletinél
otó: Magócsi Márton

A menekültek egyre idegesebbek, amiért nem engedik be őket a pályaudvarra, ezért kántálásba kezdtek, de mivel arabul beszélnek, ezért nem lehet érteni mit mondanak. A helyszínen tartózkodók szerint a vonatjegyüket árát követelik vissza. Tudósítónk levideózta a felbőszült tömeget:

Komolyabb atrocitásnak egyelőre nincs jele. Vannak, akik időről időre csalódottan odébbállnak, aztán a rendőrsorfal cseréjekor újrakezdik a füttyögést. Ezt ezen a videón láthatják:

Az Index azt írja, hogy Papp Károly, az ORFK vezetője a 9 óta a parlamenti honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságában ült, és hallgatta a miniszterek előadásait a menekültügyi helyzetről, ezért semmi konkrétumot sem tudott mondani arra, hogy mi zajlik a Keletiben. Annyit azért a nagy összefüggések bemutatása érdekében elmondott, hogy az elmúlt napokban sok szír és magát szírnek kiadó menekült érkezett a Keletibe, akik tüntettek – azért mert az ország betartja a szabályokat -, és zavarták a vonatforgalmat.

Migránsok tüntetnek a Keletinél
Fotó: Magócsi Márton

A pályaudvaron tegnap káosz alakult ki, miután tegnap reggel óta felengedik, és a határon le sem szállítják a szír állampolgárságú menekülteket, mert Németország augusztus 25-én bejelentette, hogy automatikusan befogadandó menekülteknek ismer el minden szíriait, és nem küldi őket vissza abba az EU tagországba, ahol menedékkérőként regisztrálták őket. A pályaudvaron hétfőn délután készült riportunkat itt olvashatja.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!