Keresés

Átverés az új tankönyvrendszer az alsósoknál

Hiába szűnt meg a szűkített tankönyvlista, az alsósoknál továbbra sincs valódi választási lehetőség, mert csak a kísérleti tankönyvcsomag fér bele a Klik által szabott pénzkeretbe. A nyolcadikosok is rosszul járnak: nekik épp a felvételi előtt kell új könyvekkel ismerkedniük. 

A tankönyvrendszer tavalyi problémái után a kormány idén visszavonta a szűkített tankönyvlistát, és azt ígérte, a reformmal biztonságosabbá és praktikusabbá válik a rendszer,  ráadásul az iskolai tankönyvfelelősöknek is több pénz jut majd. Az Index szerint azonban a kisiskolásoknál átverés az új rendszer, mert a pénzügyi korlátok miatt a tanároknak továbbra sincs választási lehetőségük.

Tavaly egy törvényi alap nélküli államtitkári elvél jelezte az állami iskoláknak, hogy csak egy ajánlott listán levő könyvekből válogathatnak, amivel sok, korábban népszerű tankönyvet kivontak a forgalomból. Bár ezt a szűkített listát most visszavonták, továbbra is vannak olyan tantárgyak és évfolyamok, ahol csak két-három kötet közül lehet választani, ráadásul a korlátozás most már az egyházi, önkormányzati  és alapítványi iskolákra is vonatkozik.

Egy tanítónő az Indexnek azt mondta, „aki nincs benne a rendszerben, az nem is látja át, milyen átverés megy”. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) iskolái megadott összegből gazdálkodhatnak a tankönyvrendelésnél, ami a felsősöknél 12.000, az alsósoknál pedig 3000 forint. „Ma tudtuk meg, hogy az 1. és 2. osztálynak csak 3000 forintért rendelhetünk. Megnézve a tankönyvlistát, ekkora összegből CSAK a kísérleti könyvcsomag jön ki, ami 2900 Ft. Ezek szerint más tankönyvet nem is rendelhetünk!” – mondta a tanítónő.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete közleményében szintén azt írja, „a korlátozások legnagyobb vesztesei a kisiskolások és tanítóik lehetnek, mert csak most szembesülnek azzal, hogy milyen lehetetlen/tehetetlen tankönyvrendelési helyzetbe szorultak az 1-2. évfolyamon”.

Vagyis a finanszírozási rendszer a kísérleti tankönyveknek kedvez. Ezekből tavaly 900 000 volt forgalomban, az összes tankönyvnek nagyjából nyolc százaléka. Most viszont valószínűleg több iskola választja majd ezeket, különösen alsó tagozaton. A kísérleti tankönyvek már online is elérhetők, a két állami kiadó – az Apáczai és a Nemzedékek Tudása – átdolgozásai viszont az Index szerint épp, hogy elkészültek. Az Oktatási Hivatal az utolsó pillanatban akkreditálta, jelentősen lerövidítve a megszokott eljárást. Így könnyen lehet, hogy az előző évvel ellentétben idén nem a kísérleti könyvekben, hanem ezekben lesznek súlyos hibák.

A gyors eljárásra azért volt szükség, mert különben sok tantárgynál csak a kísérleti könyvet lehetett volna választani. A nyolcadikosok így is rosszul járhatnak, mert az eddigi ötéves akkreditációk valójában már csak négy évet jelentenek. Mivel a nyolcadikos könyvek engedélyeit nem hosszabbították meg, az általános iskola utolsó évében most matekból, fizikából és biológiából is új típusú könyvvel kell megismerkedni, ami a felvételit is megnehezítheti.

A kormány általában költségmegtakarítással indokolja a tankönyvpiacba való belenyúlást, ami csak részben állja meg a helyét. A szülőknek valóban kevesebbet kell fizetniük, nemzetgazdasági szinten viszont sokkal drágább az új rendszer: a korábbi hétmilliárd forint helyett most több, mint húszmilliárdba kerül a tankönyvellátás megszervezése.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!