Keresés

Árokparton dolgozó pszichológus és nyugdíjra váró munkások tartották lázban olvasóinkat

Szegényeket kezelő pszichológusról, nyugdíj előtt álló fizikai munkásokról és a gyöngyöspatai telep pesti úrilányairól is szívesen olvastak idén az Abcúg látogatói. Elevenítse fel 2018 tíz legolvasottabb cikkét, amelyeket a címekre kattintva érhet el. 

10. Gyűlöltem az alkoholista apámat

Dániel tizennyolc éves korára már keményen ivott, az alkohol volt a megoldás mindenre, nem tudta elképzelni az életét ivás nélkül. Az apja, János, ekkor próbált végleg felgyógyulni hosszú évtizedek óta tartó alkoholizmusából. Másfél évvel később fia is követte a felépülés útján, később mindketten segítő szakemberek lettek az ivással töltött évek hatására. Nemrég közösen hoztak létre egy speciális felépülési központot, hogy segítséget nyújtsanak a józanodni vágyóknak.

9. Mindenki a pesti úrilányokat irigyli a gyöngyöspatai cigánytelepen

_HDA3802
Fotó: Hajdú D. András

Két tizenéves roma lány nagy lehetőséget kapott, hogy a gyönyöspatai telepről Budapestre költözzenek. Azóta ott élnek és tanulnak, messze a családoktól és barátoktól. Miminek és Laurának több éves lemaradást kellett ledolgozniuk, ha kellett, éjszakába nyúlóan tanultak, hogy helyt álljanak új, integrált iskolájukban. Hiába a nehézségek, most már a világért sem mennének vissza Gyöngyöspatára, ahol kisebb sztárok lettek a többiek szemében. 

8. Örökre megutáltatja a mozgást a testnevelésóra

A tornaórák megaláztatásai és teljesíthetetlen követelményei sokak fejébe beleégtek. Sok helyen évtizedek óta ugyanazokat a gyakorlatokat ugyanazokkal a sokszor szadista módszerekkel oktatják, pedig olykor csak a tanáron vagy az iskolán múlik, hogy megszerettesse a diákokkal a mozgást. Erről szóló történeteket mutattunk be ebben a cikkünkben.

7. A legnehezebb munkát végzik, mégsem beszél róluk senki

Ápolási díjon lévő anyák
Fotó: Magócsi Márton

53 ezer ember részesül ma Magyarországon ápolási díjban. Jellemzően 40-50-es éveikben járó nőkről van szó. Legtöbbjük súlyosan, halmozottan sérült gyerekét ápolja, van, akinek évtizedek óta ez tölti ki minden napját. Munkájukról nagyon keveset beszélünk, sokuk a világtól teljesen elzártan éli az életét. Májusi nagyképes anyagunkból néhányukat közelebbről is megismerhették.

6. Csalódottság és düh kíséri az OKJ-s képzéseket

Se szeri, se száma az OKJ-s tanfolyamot indító cégeknek és iskoláknak, de a képzések színvonalát senki sem garantálja. Sok pénzt és energiát emésztenek fel,  a vége mégis sokszor az, hogy valódi tudás helyett csak egy papírt szorongatunk a kezünkben. Így járt három interjúalanyunk is, akiket egy májusi cikkünkben mutattunk be. Virágkötés egy szál virágból, kutyakozmetika kutya nélkül, és egy gyógymasszőr tanfolyam, ahol pelenkázni kell.

5. Nem tudtam, mit csinál az első aktusnál, csak hagytam, hadd csinálja

T. egy vidéki, néhány tízezres kisvárosban tanít évtizedek óta. Nagyon szoros kapcsolatban van a tanítványaival, leginkább a lányokkal. Harminc éve szerelembe is esett egyikükkel, pedig a lány akkor még csak 13 éves volt. Járni kezdtek, aminek a szex is része volt, a férfi az együttlétek után esemény utáni tablettákat adott neki. Az iskola és a lány szülei szótlanul nézték végig az egészet, a nő mára úgy érzi, ez a viszony valójában bántalmazó volt, és az egész életére rányomta a bélyegét. Olvassa el a teljes történetet a címre kattintva!

4. Miért lenne menő, hogy nem tud összeadni két törtet? 

A top tízes listára befért egy 2016-os interjúnk is, ami egy váratlan facebookos megosztáshullámnak köszönhető. De ha már így alakult, olvassa el újra, miért van az, hogy Magyarországon szinte sikknek számít hülyének lenni matekból! Juhász Péter matematikatanár, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Intézet munkatársa szerint ez nem kellene, hogy így legyen, elég lenne, ha képlethalmok helyett gondolkodásra nevelnék a gyerekeket az iskolában.

3. A középosztály szabad, nem a rendszer rabszolgája

legolvasottabb cikkek cikk
Fotó: Hajdú D. András

Tavaly év végén öt elemzésben és kilenc multimédiás riportban mutattuk be, hogyan él és gondolkozik a szűk, félrecsúszott magyar középosztály. Mire költik a pénzüket azok, akik európai színvonalon élnek, és mivel küzdenek azok, akik méltatlanul csúsznak ki a középosztályból? Hogyan lehetne szélesíteni és erősíteni ezt a réteget, és miért nem sikerült ezt elérni az elmúlt évtizedekben?

2. Belerokkannak, míg elérik a nyugdíjt

Néhány óra alatt elfáradnak, mindenféle egészségügyi bajtól szenvednek, közel vannak a 60-hoz vagy már el is múltak, de még mindig fizikai munkát végeznek. Ők alkotják azt a korosztályt, amely most tapasztalja meg, mit is jelent a nyugdíjkorhatár kitolása. A munkájukból nincs menekvés, sőt a korhatár elérése sem hozza el a kánaánt, mert még a nyugdíj mellett is dolgozniuk kell majd, ha meg akarnak élni. Róluk szól az év második legolvasottabb abcúgos cikke.

1. Az árokparton kezeli a bántalmazott kislányokat

Az év legolvasottabb cikkében Tasi Krisztinát ismerhették meg, aki az ország legszegényebb településein dolgozik pszichológusként. Emiatt kénytelen meglepő módszerekhez nyúlni: árokparton vagy gátoldalon tart rendelést, ha úgy hozza a szükség. Munkája során reneteg bántalmazásos esettel is találkozik, sokszor neki kell fejelentést tennie, mert a nemi erőszakot elszenvedő lányoknak még a saját anyjuk sem hisz.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!