Keresés

Aranyéve lesz Lázár Jánosnak

Felduzzasztják Lázár János gigaminisztériumát, csökkentik a szociális ellátásokat, a pártok közül pedig csak a Jobbik támogatása nő. Néhány érdekes adat a kormány jövő évi költségvetési terveiből.

Nem hozott igazán nagy újdonságokat a kormány által benyújtott költségvetési javaslat, legalábbis ami a fő irányokat illeti. A VS ábráján is látszik, hogy a négy évvel ezelőttihez képest jelentősen csökkentek a szociális kiadások, és nőttek az állam működésére fordított pénzek.

Az első infografikán a mostani tervezet számait vetettük össze a 2014-es költségvetés legutolsó módosításának elvárásaival. Az ábrából kiderül, hogy a kormány optimistán számol a költségvetési hiány és az államadósság alakulásával kapcsolatban is, annak ellenére, hogy az elmúlt években többször kénytelenek voltak csökkenteni az eredeti elvárásokon. A 2014-re előirányzott számokat egyelőre nem tudjuk ellenőrizni, hiszen az éves államadósság és a hiány alakulásában is nagy szerepe van a most zajló utolsó negyedévnek.

A 2015-ös költségvetés egyik legnagyobb nyertese a Lázár János-féle Miniszterelnökség, amelynek az eddigi 34 milliárdos kerete 227 milliárdra nő, ami a gigaminisztérium hatásköreinek felduzzasztásával magyarázható. Ugyanígy nő a külgazdasági feladatokkal megspékelt Külügyminisztérium és a Belügyminisztérium költségvetése is, de a közigazgatási feladatoktól megfosztott igazságügyi, valamint a földművelésügyi tárcának kevesebb pénzből kell kijönnie. Sorra vettük a legnagyobb pártok költségvetési támogatását is. Közülük egyedül a Jobbik támogatása nő, de így is a Fidesz az abszolút éllovas 876 millió forinttal. Az MSZP nagyjából a kormánypárthoz érkező támogatás felét kapja, az LMP-nek pedig 174 millió jut. A kormány egyik nagy terve a szociális ellátórendszer átalakítása, Orbán Viktor állítólag a segély fogalmát is megszüntetné. Az újévben a családi pótlék, a gyes, a korhatár alatti ellátás és a gyermeknevelési támogatás is csökkenni fog, igaz, a nagycsaládosoknak így sem kell elkeseredniük, hiszen a családi adókedvezmény továbbra is érvényben marad. A kormány közben tovább bővíti a közmunka-programot, és jövőre már 270 milliárdot költ rá. (A programmal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja el). Miközben a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Alap költségvetése tíz százalékkal csökken, a kultúrában továbbra is tarol a Magyar Művészeti Akadémia, és nagyjából 700 millió forinttal kap többet, mint tavaly.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!