Keresés

Áramot vezettek a határkerítésbe

Az Index úgy tudja, hogy már meg is rázott valakit.

Elektromos áram van a magyar–szerb határra épített kerítésben, derült ki a kerítés röszkei szakaszánál járva. A dupla kerítés magyar oldalán feliratok figyelmeztetnek a veszélyre. A „Vigyázat! Elektromos kerítés!” jelzésből nem derül ki, hogy milyen erősségű áramot vezettek a kerítésbe, ahogy az sem, mekkora sérülést okozhat, ha megráz valakit – írja az Index.

Vélhetően nem a teljes kerítés ráz, hanem az arra rögzített, a talajjal párhuzamosan futó drótokba vezettek áramot. A szigetelt rögzítési pontokon át futó 12 huzal a dupla kerítés mindkét kerítésén látható. A szigetelt drótokat a kerítések belső oldalára szerelték, így az Index feltételezése szerint kívülről csak akkor ráznak, ha benyúl az ember.

A feliratok egyébként magyar, szerb és arab nyelven figyelmeztetnek az áramütés veszélyére.

A lap munkatársa a helyszínen úgy értesült, hogy egy munkást a felállításkor megrázott az áram, és emiatt kórházba került. Az Index az esetről péntek délelőtt megkérdezte a Belügyminisztériumot (BM). Választ vártak arra is, hogy  milyen erősségű áramot vezettek a kerítésbe, és mindkét fele ráz-e.

A BM a következő választ küldte:

Az Ön által feltett kérdések idő előttiek, azokra a választ egy rövidesen megjelenő kormányhatározat tartalmazza majd.

Utolsó kérdésében a Belügyminisztérium nem illetékes, forduljon a kivitelezőhöz.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!