Keresés

Alkut kötött a kormány a norvég pénzekről

Titokban megegyezett a magyar kormány a norvég kormánnyal a norvég támogatásokkal kapcsolatban, Erről a 444.hu adott hírt kedden. A lap szerint így újra le lehet hívni a magyarországi fejlesztésekre szánt pénzeket. Később kiderült, hogy az alku során a norvégok is engedtek.

A norvég támogatások rendszerét a magyar kormány 2014-ben kezdte átalakítani, de nem egyeztettek a norvégokal, akik befagyasztották a kormánnyal közösen elkölthető pénzek folyóstását. Csak a civil szervezeteken keresztül kiosztott pénzek maradtak. A kormány erre nekiment a civileknek, elsősorban az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumnak, KEHI-, majd NAV-vizsgálat indult, házkutatásokat tartottak náluk, visszavonták az adószámaikat, politikai kapcsolatokkal vádolták őket. Egy év nyomozás után aztén ejtették az ügyet, mivel most októberre arra jutottak, hogy nem történt bűncselekmény.

A magyar kormány a november 24-én megkötött megállapodás értelmében állítólag írásbeli garanciát adott arra, hogy nem bántják többet a norvégok pénzeit kezelő hazai civileket, illetve megegyeztek arról is, hogy az alapítványok visszakapják adószámukat, nem indul senki ellen büntetőjogi eljárás, a KEHI pedig visszavonja fellebbezését, amellyel a NAV felé élt a vizsgálatok eredménytelen lezárása miatt.

A norvégok cserébe elfogadták a kormánnyal közösel elköltött pénz új elosztási rendszerét, vagyis, hogy a magyar állam felügyelheti az erre kijelölt Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-t. Aztán kiderült, hogy valamiben engedtek a norvégok is.

Az eredeti hírben ugyanis csak arról volt szó hogy a magyar kormány enged, amennyiben békén fogja hagyni a civil pénzeket osztó magyar szervezeteket, de aztán a kormány reagált az információkra. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség politikai államtitkára közölte, hogy a norvégok is engedtek: belementek abba, hogy a magyar kormány vétójogot kapjon a 2014-2020-as ciklus civil pénzeit elosztó szervezet kiválasztásában. Vagyis a norvégok hosszú távon elengedték az Ökotárs kezét – írja a 444.hu.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!