Keresés

Alkotmánybíróság elé kerülhet a sátoraljaújhelyi rendelet

Egyhangú döntést hozott szerdai ülésén a sátoraljaújhelyi képviselő-testület: nem hajlandóak visszavonni azt a rendeletüket, amellyel a Miskolcról elküldött nyomorteleplakók hozzájuk költözését próbálják megakadályozni – írja az Index.

Szerdán a sátoraljaújhelyi képviselők megszavazták, hogy életben tartsák a borsodi kormányhivatal által Alaptörvénybe és több egyéb jogszabályba ütközőnek talált rendeletüket. A július 15. óta hatályos rendelet lényege, hogy Sátoraljaújhelyen nem kapnak se segélyt, se támogatást, és közmunkát se nagyon olyanok, akik „más önkormányzat támogatásával, pénzbeli térítésével vásárolnak Sátoraljaújhely város közigazgatási területén lakhatás céljára szolgáló ingatlant”. Az Index azt írja: mivel a borsodi kormányhivatal szerint a segély-és közmunkamegvonással operáló rendelet egy sor törvénybe, köztük az Alaptörvénybe ütközik, az ügy végül az Alkotmánybíróság elé kerülhet.

A rendelet szövege Miskolcot nem nevesíti, de a „más önkormányzat támogatása” itt praktikusan azt a 1,5 és 2 millió forinti összeget jelenti, amit Miskolc fizet az önkormányzati bérlakások elhagyásáért azoknak a bérlőknek, akik elköltöznek Miskolcról, és legalább öt évig vissza sem mennek – írja az Index. Amikor a miskolciak május 8-án megszavazták, hogy a lelépési pénz kifizetését Miskolc elhagyásához kötik, akkor több borsodi település is fogadkozni kezdett: megakadályozzák, hogy hozzájuk költözzenek ezek az emberek.

Sátoraljaújhely, amely egyébként úgy 80 kilométerre van Miskolctól, az elsők közt vélte megtalálni a megoldást ezzel a rendelettel. Később egy sor más önkormányzat követte a példáját. Amikor az újhelyi testület július 10-én megszavazta, a képviselők már tisztában voltak azzal, hogy a rendelet törvénybe ütközhet. Erről maga a jegyző tájékoztatta őket. A döntésük mögött az a megfontolás volt, hogy az idő nekik dolgozik: amíg a jogi hercehurca tart, a rendeletük él, és addig se költöznek hozzájuk a miskolciak. Az Index szerint szinte nem is létezik olyan ember, akire vonatkozna a rendelet: eddig összesen egyetlen olyan család volt, amely a bérlakása elhagyásáért kapott pénzért vállalta az elköltözést Miskolcról.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!