Keresés

Aki Magyarországra nem jöhet, az a schengeni övezetbe sem

Nem csak Magyarországról, de a schengeni övezetből is kitiltják azokat a menedékkérőket, akik nem kapnak menedéket a magyar hatóságoktól. Márpedig Magyarország biztonságos országnak tekinti Szerbiát, így alig lesz olyan kérelem, amit elfogadnak. A Helsinki Bizottság jogi segítséget próbál nyújtani a szerb határon várakozóknak, akik mostanra több százan vannak. 

Máris elutasították két bangladesi férfi menedékkérelmét a szerb határon. Az Index tudósítása szerint 100-120-an várnak most regisztrációra, miután hétfő délutánra elkészült a kerítés, és csak a tranzitzóna bejáratánál lehet bejutni az országba. Azt írják, félóránként maximum egy-két embert tudnak regisztrálni, vagyis elég lassan halad a sor.

Ráadásul nem is igen éri meg kivárni a sort, mert a jogkövető menedékkérők végül úgyis pórul járnak. Mivel a Magyarország biztonságos országnak tekinti Szerbiát, alig lesznek olyanok, akik Magyarországon maradhatnak, ráadásul a menedékkérelem elutasításával együtt egy évre a schengeni övezetből is kitiltják őket. Vagyis elvileg Horvátország felé is hiába próbálkoznak.

A Szerbia felől érkezők most Röszkén és Tompán adhatnak be menedékkérelmet a tranzitzónában, ahol a magyar állam gondoskodik róluk. Akiről 24 órán belül nem születik döntés, annak a kérelmét legkésőbb nyolc napon belül elbírálják, és addig is a zónában létrehozott szálláshelyekre kerülnek. A hírek szerint egy nap kb. száz embert fognak beengedni a zónába, a többieknek addig odakint kell várakozniuk.

A Magyar Helsinki Bizottság Röszkénél lévő munkatársai nyilatkozatokat osztanak a menedékkérőknek, amelyet aláírva kérhetik a hatóságokat, hogy esetükben ne tekintsék Szerbiát biztonságos harmadik országnak. Így néz ki a kétoldalas nyomtatvány:

Röszke a határzár utáni napon
Fotó: Magócsi Márton
Röszke a határzár utáni napon
Fotó: Magócsi Márton
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!