Keresés

Aki fizetett, megúszta, de nem a fészekrakós ügyvédnő

Majdnem háromszáz vádlott, 162 tárgyalási nap, közel 60 ezer oldal teleírása után hirdettek ítéletet a miskolci fészekrakó-ügyben. A többszáz millió forintos kárt okozó csalássorozat főkolomposait súlyos börtönbüntetésre és több tízmilliós vagyonelkobzásra ítélték. A bíró szerint a főszereplő tettével megingatta az ügyvédi hivatásba vetett bizalmat.

Rekord-szintű perben hirdetett első fokú ítéletet csütörtökön a Miskolci Törvényszék. Az elsősorban a miskloci Avas-lakótelepet érintő, fészekrakó-ügyként elhíresült, több százmilliós kárt okozó csalássorozatnak összesen 290 vádlottja volt. Csak az majdnem húsz percig tartott, hogy a bíró felolvassa a vádlottak és védőik nevét, és ellenőrizze, kik jelentek meg a teremben, pedig nem is volt jelen az öszes vádlott.

Az ügy méreteit jól jelzi az is, hogy az eljárás során összesen 162 tárgyalási napot tartottak, és 40 ezer oldal nyomozati, valamint 18 ezer oldal bírósági irat keletkezett. Csak a tárgyalások jegyzőkönyvei 3400 oldalt tettek ki. Összesen majdnem 132 millió forint bűnügyi költség keletkezett, amit az eltéltek között dobtak szét, 2,5 millió és 30 ezer forint közötti öszegekként.

A 2009 óta húzódó nyomozás és eljárás során hat vádlott el is hunyt, az ő ügyeiket emiatt megszüntették. Az eljárás végére a vádlottak száma így is 290-re emelkedett az eredeti 278-ról, mert időközben több, korábban eltűnt vádlottat is megtaláltak.

IMG_0926
Tele a terem, pedig nincs is itt mindenki

Az ítélet rendelkező részének ismertetése olyan hosszú volt, hogy a bíró előre jelezte, aki nem érzi jól magát, majd leülhet közben (az ítéleteket a bíróságokon állva szokták meghallgatni). Ezzel a lehetőséggel többen is éltek, a végére a jelen lévők közel ötöde már ült, és a többiek is láthatóan fészkelődve álldogáltak, amíg a bíró felolvasta az ítéletek súlyossága szerint csoportosított majd’ háromszáz vádlott büntetését.

Az ügyvédi hivatásba vetett bizalom

Az ügy főszereplője az első rendű vádlott, Bartus Marianna ügyvédnő, akit hét év börtönre ítéltek bűnszövetkezetben, társtettesként folytatólagosan elkövetett csalás, 126 rendbeli vesztegetés, 111 rendbeli okirathamisítás miatt. A börtönbüntetésen kívül 7 évre eltiltották a közügyek, és tíz évre ügyvédi hivatása gyakorlásától. Ezen kívül 26 040 000 forint vagyonelkobzásra is ítélték. Az ítélet nem jogerős, a tárgyalás végén az ügyvéd és védője jelezte: enyhítésért fellebeznek, ahogy az ugyancsak több év börtönre ítélt 2-7-ed rendű vádlottak is.

Az elsőrendű vádlott ügyvéd védői a tárgyalások során igyekeztek bebizonyítani, hogy az ügyvéd tetteinek következményeit elmeállapota miatt (szakértői vizsgálatok és tanúvallomások szerint a köznyelvben mániás depresszióként is emlegetett bipoláris affektív zavarban szenved) nehezen tudta felmérni. Amikor a tárgyalás során a bíró ezt jelezte, a hátsó sorokból hümmögés hallatszott, és egy nő, feltehetően az egyik sokadrendű vádlott, szomszédjának megjegyezte: “Nem rabolt eleget.”

A bíró jelezte, közepes mértékben vette figyelembe enyhítő körülményként az ügyvéd elmeállapotát, viszont súlyosbítóként, hogy ügyvédként kötelessége lett volna az ilyen jellegű bűncselekmények megakadályozása. Bartos Marianna tettével az ügyvédi hivatásba vetett bizalmat jelentősen megingatta – mondta ki a bíró.  Súlyosbító körülményként értékelte a bíróság a miskolci Avas lakótelepen kialakult áldatlan állapotokat Az újonnan beköltözők a megszokottól jelentősen eltérő életstílusa miatt szenvedést okoztak az ott lakóknak, lelakták a lakásokat, jelentős közüzemi tartozásokat halmoztak fel – sorolta.

IMG_0937
Védőjével egyeztet az első rendű vádlott

Saját pénz nélkül a panelba

Az ügyvédnő és az irodája körül szerveződő csoport – a titkárnője, egy OTP-s hitelosztályi csoportvezető, egy értékbecslő, egy hamis munkáltatói igazolásokat kiállító cégvezető, és két felhajtó – rossz anyagi körülmények közőtt élő családokat segített többnyire hamis munkáltatói igazolások bemutatásával ahhoz, hogy kedvezményes hitellel önrész nélkül – az önrészt a gyerekek után járó szociálpolitikai támogatás jelentette – vásároljanak lakásokat a fészekrakó programban. A 25 éves futamidőre, az OTP-től felvett hiteleket a családoknak aztán csak a töredéke törlesztette.

A csalássorozat keretében először a miskolci Avas lakóelepen vásároltattak lakásokat a többnyire mélyszegénységben élő családokkal, majd miután az oda beköltözők okozta problémák – nem fizetett törlesztőrészletek vagy közös költség, a szomszédokat zavaró életstílus – egyre nagyobb nyilvánosságot kapott, ráálltak az olcsó, vidéki házak hasonló értékesítésére.

 A csalássorozat lényege az volt, hogy a felhajtók az ingatlanok valós vételáránál magasabb összeget írtak a szerződésekre, ezt a vételárat kedvezményes hitelből és szociálpolitikai támogatásból fedezték, és a különbséget zsebre tették. Az ítélet szerint előre megegyeztek, milyen arányban osztoztak a bevételen. Az ügyfeleket felhajtó harmadrendű, illetve 285-öd rendű vádlott például 300 ezer, illetve 230 ezer forint összeget fizetett az ügyvédnőnek minden szerződés után, de kapott a pénzből az értékbecslő, a hitelosztály csoportvezetője, illetve a hamis munkaviszony-igazolásokat kiállító vállalkozó is.

Tényleg mindenki jól járt?

Hogy a gyakorlatban hogy ment ez, azt egy sokadrendű vádlott nő mesélte el az Abcúgnak a tárgyalás szünetében, amit a harmadrendű vádlott enyhe rosszulléte miatt rendelt el a bíró. A középkorú nő 2008-ban vett lakást az Avason, miután ki akart szakadni addigi lakóhelyéről, Kurityánból. Egy helyi ismerőse jelezte neki, hogy van ez a lehetőség, hogy saját önerő nélkül juthat lakáshoz. Az eredetileg 5,4 millióért kínált lakást papíron 7,3 millió forintért vette meg. Az önerőt a szociálpolitikai támogatás jelentette, ő erre 1,9 milliót kapott, ezt az összeget a vételár átadásakor a szeme láttára adta oda az eladó a csalássorozat szervezőinek. A nő megúszta a büntetést, de mint mondta, ő rendesen fizette és most is fizeti a hiteltörlesztést, mert sokakkal ellentétben volt és van is rendes állása. “Meg is lepődtem, amikor jöttek a rendőrök, hogy miért kerültem bele, ha rendesen fizetek.” Azt ugyanakkor elismerte, hogy egy fia saját erőt nem tudott betenni az ügyletbe.

 

“Mindeki jól járt – idézte a bíró az egyik vádlott vallomását – a vevők ingyen jutottak lakáshoz, az eladók megkapták a pénzüket, a közvetítők felosztották a felárat.” Az OTP-t ugyanakkor 750 millió, az államot 170 millió forint kár érte, és azoknak sem volt jó, akik a zömében balhés szomszédokkal voltak kénytelenek együtt élni a lakótelepen.

Tízmilliós vagyonelkobzások

A csalássorozat fő vádlottjait mind súlyos börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Némán hallgatták a tanácsvezető bírót, miközben felsorolta a több éves börtönbüntetéseket. A másodrendű vádlott titkárnő – bűnszövetkezetben társtettesként elkövetett csalás és költségvetési csalás, illetve hamis magánokirat felhasználása miatt  – hat év börtönt kapott. Az egyik felhajtó, a harmadrendű vádlott ugyancsak hat év börtönt kapott  és 12,9 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt.

IMG_0938

Az OTP-s csoportvezetőt hűtlen kezelésben, 126 rendbeli vesztegetés elfogadásában és 111 rendbeli hamis magánokirat-felhasználásban találták bűnösnek, amiért őt is hat évre ítélték, illetve tíz évre eltiltották attól, hogy pénzintézeti ügyintézőként dolgozzon. Ő az ítélet értelmében büntetése kétharmadának letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható, de 3,4 millió forint értékben vagyonelkobzással sújtották. Az értékbecslő négy év börtönt kapott, illetve vagyonelkobzást 960 ezer forint értékben vesztegetés miatt, a cégvezető-vállalkozót is négy évre valamint 1,8 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. A hetedrendű a csalásokban segítőként közreműködő vádlott két év hat hónap börtönt kapott.

Megúszhatta, aki fizette a részleteket

Az ügyben a másik felhajtó a 285. rendű vádlott volt. Ő azért ilyen sokadrendű, mert a nyomozás elején Kanadába ment, és csak akkor tartóztatták le, amikor onnan viszatért. Ő visszaesőként az elsőrendű vádlotthoz hasonlóan hét év börtönt kapott, csalásért és hamis magánokirat felhasználásáért, illetve 20,7 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték.

Az ügy további vádlottjai a csalásokban részt vevő eladók, vásárlók, illetve hamis munkaviszony-igazolásokat kiállító illetők voltak. A lakásokat eladókat kivétel nélkül csupán megrovásban részesítette a bíróság, a vevők túlnyomó többsége, összesen 97 ember egy év szabadsgvesztést kapott két évre felfüggesztve. Volt, akit pénzbüntetésre, volt, akit közhasznú munkára ítéltek, volt, akit próbára bocsátottak.

A vevők esetében enyhítő körülményként vették figyelembe, ha több gyerekük volt, vagy ha legalább két évig fizették a részleteket. Azokat fel is mentették, akiknek valós munkaviszonyuk volt, és rendesen fizettek. A bíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe mindenki esetében az elkövetés időpontja és az ítélet között eltelt hosszú időt, ez a kiszabható büntetések mértékét eleve ⅓-ad, ¼-eddel csökkentette.

Billeg a Luca-széke

A bíró ugyanakkor utalt rá, hogy a főkolomposokon, a vevőkön és az eladókon kívül a csalássorozatban jelentős szerepet játszott egy harmadik csoport is. “Így Luca-naphoz közeledve jegyezném meg, hogy még billeg a Luca-széke, a harmadik láb, az ingatlanközvetítők nélkül.” A bró szerint bár az eljárásba nem kerültek bele, a közvetítői díjak révén ők is jelentős bevételre tettek szert a csalássorozat révén.

A bíró utalt az OTP sértetti felelősségére is, szerinte a bank munkatársai nem voltak elég alaposak a hitelek elbírálásakor pedig egy egyszerű kérdéssel kideríthették volna, hogy valami nincs rendben. “Csak lementek volna az ügyféltérbe, és megkérdeztek volna egy ott hitelügyintézésre várőt, hogy mit dolgozik.” Így szerinte azonnal kiderült volna a visszaélés.

Hamar jöhet a börtön

A tárgyalás végén az ügyészség a kiszabott börtönbüntetések súlyosságára hivatkozva kezdeményezte az elítéltek előzetes letartóztatásba helyezését, tartva azok szökésétől. Ezt a védőügyvédek hevesen ellenezték. Novák Péter, az elsőrendű vádlott védője és a többiek is azzal érveltek, hogy ügyfeleik példásan együttműködtek a bírósággal az eljárás során. Novák ezt azzal is alátámasztotta, hogy Bartus Marianna férje teli bőrönddel várakozik odakint, ha feleségének esetleg mégis előzetesbe kellene vonulnia. A védő szerint nem életszerű, hogy egy több gyermekes anya vállalja, hogy tíz évig – ennyi ideig évülne el a bűncselekmény – bújdosson.

A bíróság végül elutasította, hogy előzetesbe helyezze a főbb vádlottakat, ami ellen az ügyészség fellebbez.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!