Keresés

Akár ötven ember is meghalhatott egy magyar teherautóban

Feltehetően menekültek voltak azok az emberek, akik holttesteit egy magára hagyott teherautóban találták meg Ausztriában az A4-es autópályán, nem messze a magyar határtól. Akár ötven halott is lehet a magyar rendszámú kocsiban.

Körülbelöl ötven ember holttestére bukkantak egy teherautóban az osztrák rendőrök az A4-es autópályán Pardnorf és Neusidl (Nezsider) között, néhány kilométerre a magyar határtól. A kocsi oldalán szlovák feliratú reklámszöveg olvasható, de magyar Z-s rendszáma volt. Az autó feltehetően szerda óta állt az autópálya leállósávjában, csütörtökön lettek rá figyelmesek az autópályafelügyelet munkatársai.

A halottakat a rendőrség fedezte fel, de még nem tudni, potosan hányan lehetnek, húsz és ötven közé teszik a számukat. Úgy vélik menekültek, akiket szervezett embercsempészmaffia szállított Ausztriába. A rendőrök nagy erőkkel nyomoznak a felelősök után.

Az ügyben az osztrák belügyminiszter tartott sajtótájékoztatót kora délután, aki fekete napról beszélt, és arról, hogy minden eszközzel fel kell lépni az embercsempészekkel szemben. Az Index szerint az osztrákok felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal.

Lázár János Miniszterelnökség vezető miniszter az MTI szerint csütörötkön azt közölte, hogy a teherkocsi ideiglenes rendszámát egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten. A kocsit feltehetően egy szlovák cégtől vásárolták. Az ügyben délutánra ígért részletes rendőrségi tájékoztatást. Lázár egyúttal bejelentette, az elmúlt 48 órában történtek fényében szükség lesz a honvédségre is a határ védelméhez. Már dolgoznak az ezt ehetővé tevő jogszabályokon.

Az osztrák hatóságok csütörtök reggel számoltak be arról, hogy kedden egy 34 menekülttel telezsúfolt kisteherautót tartóztattak fel. Az abban szállított emberek utóbb elmondták, egyszerűen beterelték pket a kocsiba, ahol alig jutottak levegőhöz, és hiába kérték a sofőrt egyszer sem állt meg velük pihenni amíg elértek szerb-magyar határtól Ausztriába. Az őket szállító sofőrt és két másik embert őrizetbe vették – jelentette a Kronen Zeitung.


Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!