Keresés

Ahol Orbán megjelenik, ott fütyülni kell

HD40269
Fotó: Hajdú D. András

A kormány szabad sajtó elleni támadása miatt tartott tüntetést vasárnap délután három ellenzéki párt, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd. A politikusokon kívül beszélt Hargitai Miklós, a megszüntetett Népszabadság munkatársa is. A több ezres tüntetésen azt mondták, a kormány képtelen elviselni az ellenvéleményt, de ahol Orbán Viktor megjelenik, ott mostantól fütyülni kell, legközelebb október 23-án a Kossuth téren. 

„A kormány nem kormányzik, hanem bűnözik” – mondta Juhász Péter, az Együtt politikusa vasárnap délután a Szabad Sajtó útján rendezett tüntetésen, amelyen rajta kívül felszólalt Jávor Benedek (Párbeszéd), Hadházy Ákos (LMP) és a múlt héten megszüntetett Népszabadság egyik munkatársa, Hargitai Miklós is. A tüntetésre néhány ezren mentek el.

_HD40397
Fotó: Hajdú D. András

Juhász szerint a kormány nem hajlandó beszélni a valóságról, például arról, hogy az emberek éhbérért dolgoznak, hogy milyenek a kórházi állapotok, hogy csődbe mennek a vállalkozók, és hogy Orbánék lopnak. „Orbánt szembesíteni kell a valósággal, oda kell menni, ahol a miniszterlnök megjelenik, és ki kell fütyülni” – mondta, majd meg is hívott mindenkit október 23-a reggelére a Kossuth térre, ahol Orbán fog beszélni.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke az uniós pénzek ellopásáról beszélt, ami szerinte egy államilag szervezett csalássorozat. “A korrupció a magyar társadalom rákja” – mondta. A trafikmutyi ellenére mégis a Fidesz nyerte meg az előző választásokat is, de ez szerinte nem az egész ország akarata, úgy írták át a választási törvényeket, hogy a saját érdekeik szerint alakuljanak a dolgok. Jávor Benedek, a Párbeszéd társelnöke azt dicsérte, hogy három párt együtt tudott kiállni, de hiányolta a társadalmi összefogást. „Úgy tűnhet, hogy a rendszer tökéletesen zárt, ezen képeznek rést a civilek és a független sajtó, akik beszámolnak a helikopterezésről és az elherdált milliókról. Őket akarják most elhallgattattni” – mondta.

_HD40654
Fotó: Hajdú D. András

Hargitai Miklós ex-népszabadságos újságíró azt mondta, sokkal szívesebben lenne lent a tömegben, és írná a tudósítást a tüntetésről. De ezt nem tehette meg, mert egy hete nem létezik Népszabadság, neki pedig megtiltották, hogy írjon. Valaki elvette a munkájukat, és máig nem mondta meg, hogy miért. „Ez a kormány nem viseli el a kritikát, az ellenvéleményt, a kormánykritikus újságírás ma Magyarországon egzisztenciális kockázatot jelent” – mondta.

A tüntetés alig több mint másfél óráig tartott. A kezdés előtt Gulyás Gergely reagált a Fidesz részéről, aki azt mondta, nem értik, ki ellen irányul a rendezvény, mert Magyarországon sokszínű a sajtó. Később a párt is kiadott egy közleményt. E szerint a Népszabadság megszűnése piaci, pénzügyi és alkalmassági kérdés.

_HD40255
Fotó: Hajdú D. András

„A Népszabadság jövőjét az MSZP mostani és korábbi vezetői lopták el, akik nemcsak arra voltak alkalmatlanok, hogy az országot kormányozzák, hanem még arra is, hogy a saját pártlapjukról gondoskodjanak. A 60 éve működő Népszabadság – amely túlélte a Magyar Szocialista Munkáspártot, túlélte a rendszerváltást, és az azóta eltelt negyedszázadot -, épp azok alkalmatlansága miatt múlik ki, akiket eddig pártlapként kiszolgált” – írták.

A rendezvényről készült percről percre tudósításunkat itt olvashatják, a Népszabadság megszűnésével és a vidéki lapok bekebelezésével pedig ebben a cikkben foglalkoztunk.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!