Keresés

Rendkívüli szünet a szegedi Rogers iskolában

Még mindig bíznak a csodában a szegedi Rogers gimnázium diákjai, akik hétfő este tüntetést is tartottak az iskola tanév közbeni bezárása ellen. Az egyik szervező szerint ötvenmillió forintnyi támogatás elég lenne ahhoz, hogy kihúzzák év végéig, de a szakmát tanuló diákoknak valószínűleg így is új iskolát kell keresniük. Az iskola vezetője január 22-23-ra rendkívüli szünetet rendelt el. 

Tüntetést tartottak, petíciót indítanak és nyílt levelet is küldtek azok a szegedi diákok, tanárok és szülők, akik nem hajlandók elfogadni, hogy a tanév közben zárják be iskolájukat. Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány képviselője a múlt héten közölte a szülőkkel, hogy a második félévtől megszüntetik a Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, valamint a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát, mivel nem tudják tovább működtetni az intézményeket.

A normatív támogatást azért tartotta vissza az Államkincstár október óta, mert egy 2012-es ellenőrzéskor a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző iskolánál szabálytalanságokat találtak. A fenntartó alapítványra 50 millió forintos bírságot szabtak ki. Az iskola fellebbezett, ám a normatíva kifizetését azonnal felfüggesztették, és a fellebbezésről sem született azóta döntés.

Az iskolában jelenleg is folyik a tanítás, közben hétfőn este nagyjából kétszázan tüntettek Szegeden a gimnázium megmentéséért. A delmagyar.hu beszámolója szerint szülők és diákok is felszólaltak és mindenki egyről beszélt: néhány ember hibája miatt nem szabad ezret büntetni.

A tüntetés célja az egyik szervező szerint az volt, hogy támogatót találjanak ahhoz, hogy legalább nyárig legyen pénz, és működni tudjon az iskola. Kiszámolták, és nagyjából 50 millió forinttal megmenthetnék az iskolát. Bár mindenki azt mondja, hogy kevés az esély, nem adjuk fel – mondta a másodéves cukrásztanuló a tüntetésen. A Délmagyar úgy tudja: már csak a gimnáziumi osztályok megmentésére tesznek kísérletet, vagyis az a több száz diák, akik még szakmát tanulnak, elvileg már nem is reménykedhetnek.

A diákok egy petíciót is indítottak,  valamint nyílt levelet küldtek Áder Jánosnak, Orbán Viktornak, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és Botka László szegedi polgármesternek. Ebben kifejtik: a diákok és a tanárok nem csaltak, ezért azonnali segítséget kérnek helyzetük megoldásához.

Kerestük az iskola igazgatónőjét, mert szerettük volna megtudni, hogy van-e bármi előrelépés  ügyben, de az intézményvezető azt mondta: jelenleg nagyon elfoglalt, nem tud nyilatkozni.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal korábban azt közölte, hogy a Klik szegedi tankerületével megkezdték a tanulók felvételére kijelölhető állami középiskolák keresését, azok a felvételüket nem tagadhatják meg. A szülők és tanulók „élhetnek a szabad iskolaválasztás jogával”, és tanév közben is jelentkezhetnek más, állami vagy nem állami fenntartású iskolába.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!