Keresés

Áder újabb megoldással állt elő CEU-ügyben

Palkovics László oktatási államtitkár eredménytelennek tűnű ötlete után most Áder János állt elő egy javaslattal, ami szerinte megoldhatná a CEU-ügyet. A köztársasági elnök trefortos diákoknak tartott előadást a környezetvédelemről, de őket inkább az érdekelte, miért írta alá a lex CEU-t, ha tényleg hasznosnak tartja az egyetemet. 

A klímavédelemről tartott előadást Áder János köztársasági elnök az ország egyik legjobb középiskolájában, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban. A diákok viszont többnyire arra voltak kíváncsiak, miért írta alá Áder a CEU-t ellehetetlenítő törvényjavaslatot. Az előadásra a közmédián és az MTI-n kívül nem engedték be a sajtót, de online lehetett követni az eseményeket. Az Index összefoglalója szerint a diákok a következő kérdéseket tették fel:

  • Hasznos-e a CEU Magyarországnak, és ha igen, akkor nem az szolgálná-e inkább az ország érdekét, hogy a törvénymódosítás ne lehetetlenítse el az egyetem működését?
  • Ha több tízezren tüntettek a lex CEU ellen, miért nem vette figyelembe a véleményüket, miért nem küldte vissza a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek? Ebben a személyes véleménye is szerepet játszik, vagy csak a törvényeket mérlegelheti?
  • Milyen gyakorlati hatása van a CEU-n kívül más egyetemekre ennek a törvénymódosításnak?
  • Hogy birkózik meg a sértésekkel?

Áder azt mondta, lehet, hogy hetvenezren tüntettek a törvény ellen, de legalább ennyien tüntethettek volna mellette is. „Azért ne gondoljuk, hogy ez a 70 ezer ember a társadalom összességének véleményét is képviseli” – mondta. Áder szerint ők azt vizsgálták, hogy a törvény alaptörvénybe ütközik-e, korlátozza-e az oktatás és a tanulás szabadságát, sért-e nemzetközi szerződést vagy uniós irányelvet. Nyugati mintákat is vizsgáltak, Németországban például vannak olyan tartományok, amelyekben EU-n kívüli székhelyű egyetem nem működhet, mondta az államfő.

Szerinte ahhoz, hogy a CEU tovább működhessen, nem kell nemzetközi szerződés az USA és Magyarország közt, elég egy előzetes megállapodás. Ugyanígy az sem jelenthet bajt, hogy a törvény szerint a CEU-nak az év végéig kampuszt kellene nyitnia az Egyesült Államokban. Áder szerint elég, ha a New York-i CEU nonprofit társaság köt egy megállapodást egy másik ottani egyetemmel, hogy biztosítsa a képzési hátterét. (Nemrég Palkovics László oktatási államtitkár is előállt egy javaslattal, amiről már kiderült, hogy valójában semmin sem segít. Ez most egy újabb verzió).

Áder szerint hasznos és értékteremtő munka folyik a CEU-n, amit a kormány sem akar bezárni. „Népszerű akarok lenni, vagy elvszerű?” – kérdezte. Ha visszaküldte volna a törvényt, akkor népszerű lenne, de az elvszerűség a rá vonatkozó törvény és az alkotmány betartását diktálta számára. „Ha a dilemma így néz ki, önök mit választanának?” – kérdezte a diákokat.

Áder látogatása előtt a Trefort tanárainak fele tiltakozott a lex CEU elfogadása ellen, és a diákok is tiltakozó petíciót tettek közzé.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!