Keresés

Abba kell hagyni a számozott utcák kitelepítését

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság még a nyáron határozatban mondta ki, hogy a miskolci önkormányzat a cigány lakók kitelepítésének tervével hátrányos megkülönböztetést valósított meg.

Azonnal végrehajtandó határozatban szólította fel a miskolci önkormányzatot a számozott utcákon élő emberek megfelelő elhelyezésére és a velük szembeni diszkriminatív gyakorlat felfüggesztésére az Egyenlő Bánásmód hatóság még a nyáron. Most bíróság mondta ki, hogy az EBH határozata végrehajtandó, ezért civilek szólítják fel a várost a kilakoltatások felfüggesztésére – írja a Roma Sajtóközpont.

Még a nyár közepén döntött az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a számozott utcák felszámolásában. A Hatóság megállapította, hogy Miskolc város önkormányzata az ott lakó mintegy 900 emberrel szemben közvetett hátrányos megkülönböztetést valósított meg. Az EBH döntése szerint a város a kérdéses telepfelszámolást anélkül kezdte meg és folytatta, hogy azt megfelelően előkészítette volna. Elmulasztották felmérni a telepfelszámolás ott élőkre gyakorolt hatását, illetve forrást sem rendeltek az intézkedéshez. Az ott élőket ezáltal a hajléktalanság vagy más szegregátumba való költözés veszélyének tették ki.

A számozott utcákról készült korábbi riportunkat itt olvashatja el.

A Hatóság döntésében a várost 500 ezer forint bírság megfizetésére, és olyan intézkedési tervek elkészítésére kötelezte, amelyek a lakók jogszabályoknak megfelelő elhelyezésére vonatkoznak. Felszólította továbbá az önkormányzatot, hogy az intézkedési terv elkészültéig hagyjon fel diszkriminatív gyakorlatával az érintett területen lévőkkel szemben. Az EBH arról is rendelkezett, hogy az intézkedési terveket az önkormányzatnak akkor is ki kell dolgoznia a Hatóság által megállapított, december 31-i határidővel, ha a döntés ellen bírósághoz fordul (vagyis elrendelte az azonnali végrehajthatóságot).

Miskolcon ötmilliárdos beruházással felújítják a stadiont, és Kriza Ákos polgármester korábban azt mondta: nem várható el, hogy oda “nyomortelepeken keresztül menjen a több tízezer szurkoló”. Ezért a miskolci önkormányzat az erre a célra átalakított rendeletekre támaszkodva kiteszi a számozott utcák nevű, közepesen lepusztult kertvárosias környék (zömmel cigány) lakóit. Az első körben érintetteknek 2014 augusztus végéig kellett távozniuk, de a stadionos érvelés alapján egyértelműnek tűnik, hogy előbb-utóbb mindenkinek mennie kell.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!