Keresés

AB: Nem lehet tüntetni Orbán háza előtt

Nem tartotta problémásnak az Alkotmánybíróság (AB), hogy a rendőrség megtiltott egy Orbán Viktor háza elé tervezett tüntetést, pedig a gyülekezési törvény alapján meg lehetett volna tartani. Az engedélyezés helyett az AB törvénymódosítást javasolt, ami alapján a rendőrség meg sem történt jogsértések alapján is betilthatna tüntetéseket. 

„Az Alkotmánybíróság feláldozta a gyülekezési jogot a politikai lojalitás oltárán” – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), miután az Alkotmánybíróság nem talált kivetnivalót abban, hogy a rendőrség megtiltott egy Orbán Viktor háza elé szervezett tüntetést arra hivatkozva, hogy az sértené „mások jogait és szabadságát”.

A TASZ szerint  a rendőrség helytelenül járt el, mert mások jogainak védelmében csak már zajló rendezvényt oszlathatnak fel, bejelentett, tervezett tüntetést nem. Az AB ennek ellenére nem semmisítette meg a tiltást, viszont felhívta a parlamentet arra, hogy a tiltási okok közé vegye fel a jövőbeli jogsértés veszélyét. Ha ez megtörténik, akkor egy feltételezett, meg nem történt jogsértés miatt is meg lehet majd tiltani tüntetéseket. A TASZ szerint így „a rendőrség szabad utat kapott arra, hogy önkényes döntést hozzon az egyik legfontosabb politikai szabadságjog legsúlyosabb korlátozása tárgyában”.

Azt írják, az lenne a helyes, ha „a gyülekezési jog legsúlyosabb korlátozására, az előzetes tiltásra csak és kizárólag szigorú feltételek esetén, meghatározott jogok vagy alkotmányos értékek védelmében” lenne lehetőség, máskülönben a rendőrség vissza fog élni ezzel a lehetőséggel.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!