Keresés

A világ élvonalába jutott a magyar herbál- és kristályfogyasztás

Egy friss kutatás szerint a herbált életükben legalább egyszer kipróbálók aránya Magyarországon egy év alatt több mint 5 százalékot emelkedett, ennél többen a vizsgált ötven ország közül csak Lengyelországban fogyasztják a kábítószert.

A világ legnagyobb kábítószeres felmérését, a Global Drug Survey-t (GDS) legutóbb 50 országban végezték el. A szintetikus kannabisz, a herbál fogyasztásában Magyarország volt a második az ötven ország közül, miközben az első helyen végző lengyeleknél viszonylag kevesen töltötték ki a kérdőívet, így az ottani adatok bizonytalanok. Ez a felmérés is azt mutatja, hogy az új, szintetikus szerek letarolták Magyarországot – írja a 444.hu.

A Global Drug Survey-t  dr Adam Winstock, angol pszichiáter alapította. Magyarországon Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora és Mervó Barbara, a Pszichológiai Doktori Iskola doktorjelöltje végezte a kutatást. Az online kérdőívet 50 országból 102 ezer ember töltötte ki, kábítószer-fogyasztással kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. Ez volt eddig a világ legnagyobb ilyen felmérése.

A magyar szakemberek szerint a legfontosabb, a herbállal kapcsolatos eredmények között van, hogy a herbált életükben legalább egyszer kipróbálók aránya Magyarországon egy év alatt több mint 5 százalékot emelkedett. Az is kiderült, hogy a válaszadók többsége pontosan tudja, hogy a legálisan kapható szintetikus szerek egyáltalán nem biztonságosabbak, mint az illegális drogok, például a marihuána, mégis a herbált / kristályt választják, mert jóval olcsóbb, és mert a legális státusz miatt sokkal könnyebb vásárolni belőle.

A 102 ezer résztvevő közül 4599 válaszolt Magyarországról. 30,6 százalékuk nő, 69,2 százalékuk férfi. A kitöltők többsége városi fiatal felnőtt, felsőfokú végzettséggel rendelkezik. 63 százaléknak van munkája. Testmozgásban jelentős eltérés van a magyar válaszadók és a világátlag között, majd kétszer annyian vannak, akik egyáltalán nem sportolnak, mint a globális mintában.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!