Keresés

A tejes autó ment el itt a ház előtt? Ja, nem, csak a Fidesz mozgósít!

A Komárom-Esztergom megyei Tardoson és környékén végre tényleg megmozgathatja az embereket a vasárnap esedékes európai parlamenti választás. A településen szinte egyedüliként kampányoló Fidesz nem csak a szemeket, a füleket is elárasztotta a bevándorlásellenes üzeneteivel, amelyek egyszerűsége és egysíkúsága épp annyira kiborítja a valós, mindennapi problémákról szívesebben beszélő szavazókat, mint amennyire aktivizálja a Fidesz-szimpatizánsokat. Kevesebb közömbös emberrel találkoztunk, mint amennyivel egy EP-választás előtt számoltunk, de a vasárnap szavazni készülők közül a legtöbbek fejében még mindig nem válik külön az országos és az uniós szintű választás.

Felújított parasztháza udvarán kertet ásó fiatal családanyával beszélgettünk, amikor hangosbeszélőből, felvételről szóló férfihangot hallottunk az utcáról. Csak annyit tudtunk kivenni, hogy „ezer éves Magyarország”, meg hogy „nekünk a család az első”, mert mire az utcafronthoz értünk, a szürke autó, amiből a szöveg szólt, már az utca végén járt, és hamarosan szem elől tévesztettük. Annyit még azért láttunk belőle, hogy a tetején és minden oldalán a kormánypárt villanypóznákról és óriásplakátokról is jól ismerhető hirdetései díszelegtek: „Támogassuk Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást!”

A jelenet a Komárom-Esztergom megyei Tardoson játszódott le, egy festői helyen, a Gerecse hegység belsejében fekvő 1600 fős kis faluban – öt nappal a május 26-án esedékes európai parlamenti választások előtt.

Tardos lakosságát eddig nem igazán mozgatták meg az EP-választások: legutóbb, 2014-ben csak nagyon kevés ember, a választójoggal rendelkező lakosság 21 százaléka adta le a szavazatát. Ezzel még a hagyományosan alacsony, abban az évben 29 százalékos országos részvételi arányt is alulmúlta a település.

A tejes autó ment el itt a ház előtt? Ja, nem, csak a Fidesz mozgósít! 4
Fotó: Végh László

Az EP választások a 27 tagországból álló Európai Unión belül hagyományosan a 2004-ben csatlakozott tagországok állampolgárait érdeklik a legkevésbé. A visegrádi négyek: Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország rendszeresen a részvételi tábla legalján végez. A részvétel Magyarországon rendszerint a vidéki kistelepüléseken a legalacsonyabb, a városokban, elsősorban Budapesten valamivel magasabb. Ezért sem meglepő az a 21 százalékos tardosi szám.

Kifejezett cél a falusiak mozgósítása

Ehhez képest meredeknek tűnik, hogy a nagyobb közvélemény-kutató cégek mind 40 százalék körülire becslik a vasárnapi választási részvételt. Magyarországon a  2004-es, legelső EP-választáson született csak ezt megközelítő országos részvételi eredmény, amikor a választók 38,5 százaléka adta le a szavazatát.

Az elemzők azért várnak nagyobb aktivitást, mert a Fidesznek jól láthatóan nagyon fontos, hogy minél több mandátumot hozzon el az Európai Parlamentben Magyarországnak járó 21-ből. A kormánypárt választási szereplésén is múlik például, maradhat-e a Orbán Viktor pártja az Európai Néppártban, ahol a tagságát az ominózus „Joga van tudni, mire készül Brüsszel!” plakátkampánya miatt március végén felfüggesztették.

A Fidesznek ezért extrán érdeke, hogy minél több, az eddigi EP-választásokon inaktív szavazója voksoljon vasárnap. Ők pedig jellemzően a vidéki kistelepülések lakói, mint amilyen Tardos is.

Mi pedig azért mentünk pár nappal a választás előtt a faluba és környékére, hogy megtudjuk, az érintettek mennyire fogékonyak erre.

Akivel Tardoson találkoztunk, az biztosan elmegy vasárnap

„Jobban képben vagyok az EU-val kapcsolatban annál, hogy leegyszerűsített üzenetekkel meg lehessen venni” – mondta az első tardosi, akivel kedd délelőtt találkoztunk: Zsuzsanna, a babakocsis kislányával a faluközpontban sétálgató anyuka. Pár kérdés után kiderül: európai uniós tanulmányok volt a szakiránya a tatabányai főiskolán, ezért ismeri az átlag magyar választónál jobban az EU – tényleg eléggé bürokratikus – működését.

Zsuzsanna tavaly novemberben költözött Tardosra a közeli Tatáról.  Férjével, aki a faluban nőtt fel, itt terveznek letelepedni. Zsuzsanna, aki egy HR szolgáltató cégnél dolgozott kislánya születése előtt, az Abcúgnak azt mondta, csak azt tudja, hogy mindenképp elmegy szavazni vasárnap, de a döntést, hogy melyik pártra ikszel, még nem hozta meg. Arra a kérdésre, hogy mi alapján dönt, a fiatal nő azt mondta, csak azt tudja, mi alapján biztosan nem. „Szerintem nem a migráció a legfontosabb kérdés, nem gondolom, hogy ez lenne az a probléma, amivel foglalkoznunk kéne.”

A 79 éves Ferenc, aki közvetlenül a falu központjában álló templom szomszédságában lakik, nem igazán tesz különbséget választás és választás között: a lényeg, hogy arra a pártra, akit sok éve támogat, mindenképpen leadhassa a szavazatát. Most is el fog menni, és még mindig a régi rugók mozgatják: „Ha a Gyurcsányék visszatérnek, még a végén elveszik a nyugdíjunkat, ahogyan annak idején elvették a 13. havi nyugdíjat” – mondta.

A tejes autó ment el itt a ház előtt? Ja, nem, csak a Fidesz mozgósít! 1
A 79 éves Ferenc még mindig Gyurcsány Ferenc visszatérésétől tartva szavaz a Fideszre. / Fotó: Végh László

A Fidesz üzenetét, miszerint a bevándorlás megállítása az EP-választás igazi tétje, az idős férfin kívül szinte minden falubeli felemlegette, amikor az EP-választásról kérdeztük. Csak nagyon különbözőképpen gondolkodtak róla.

Tardos egyik kisboltja előtt épp az üzlet ajtajában álló boltossal beszélgetett egy helyi nő, amikor a közelükbe értünk. Először őt kérdeztük.

  • „Igyekszem elmenni, leginkább a gyerekeim jövője miatt.”
  • „És mi az, ami a legfontosabb kérdés a jövőjükkel kapcsolatban?”
  • „Hát, itt van ugye ez a bevándorlás…”

„Na, nemcsak ez a téma van ám a világon!” – szólt közbe egy másik nő, aki épp vásárolni érkezett a kisboltba. A boltos is csatlakozott hozzá: „Ha a Fidesz marad hatalmon, biztosan kilépünk az EU-ból, az meg kinek lesz jó?” – magyarázta, majd az előző pillanatban érkezett új vásárlóval bement a boltba.

A boltos, Királyné Zsuzsanna az Abcúgnak elmondta, hogy a kocsmában, amit a vegyesbolt mellett szintén ő vezet, mostanában visszatérő téma a közelgő választás. „A legtöbben azt se tudják, hogy európai parlamenti választás lesz. Mondom, ha nem tudják, miről szavaznak, akkor meg minek mennek el?”

Zsuzsanna igyekszik követni a közéleti történéseket, országosan és a faluban is. 2008-as indulása óta, munka közben is, szinte minden nap hallgatta a falu rádióját, ahol a zenés műsorok mellett mindig szó volt a helyi közéletet érintő témákról is. Egészen tavaly februárig, amikor a rádió frekvencia-engedély hosszabbítás híján elhallgatott.

A tejes autó ment el itt a ház előtt? Ja, nem, csak a Fidesz mozgósít! 2
Királyné Zsuzsanna a tardosi kisbolt tulajdonosa. Attól tart, ha a jelenlegi kormány sokáig marad, kivezeti Magyarországot az Európai Unióból/ Fotó: Végh László

Nem annyira az EU-s ügyek, mint inkább a belpolitika viszi el szavazni a 30 éves Andreát. Ő az a nő, akivel a riport elején elmesélt jelenetben beszélgettünk, amikor a Fidesz-üzeneteket harsogó autó elhaladt mellettünk. Andrea neve álnév, valódi nevét azért szerette volna eltitkolni az olvasók elől, mert tart tőle, hogy ha férje „fideszes munkahelyén” olvasnak az ő kormánykritikus véleményéről, abból rosszul jöhet ki a család.”Nekem a vasárnapi szavazás arról szól, hogy a Fidesz ellen szavazhassak. Azt még nem tudom, hogy kire.”

A hangosbeszélős autó csak egy volt a több eszköz közül, amivel a Fidesz mozgósítani próbált az elmúlt időszakban Tardoson és környékén. A szomszédos Tarjánban egy fagyizót üzemeltető nő kérdésünkre elmondta: vezetékes telefonján is megkeresték Fidesz-aktivisták, és megkérdezték, ő és a családja elmennek-e szavazni vasárnap, és ha igen, ez hány szavazót jelent. Arra is emlékezett, hogy az elmúlt hetekben aláírást is gyűjtöttek fideszes aktivisták a településen Orbán Viktor hét pontja támogatására. A fagyizós nő boldogan alá is írta, és tisztában is van vele, hogy ezért is bátorkodtak megkeresni telefonon a választásra buzdító aktivisták.

„Az EU-s pénzből megvalósult fejlesztéseket az ország is ki tudta volna gazdálkodni”

A stabil Fidesz-szavazók és az EP-választásokat a kormányellenességük kifejezésére használó ellenzéki szavazók mellett, ugyan kisebb számban, de találkoztunk érdektelenekkel is. Egy, a szabadságát a városban töltő szolnoki pár szerint a „saját kis életünkre közvetlen hatással nincs az EU”, azokat a fejlesztéseket pedig, amik uniós forrásból valósultak meg, az ország saját költségvetéséből is ki tudta volna gazdálkodni.

Egy se nem kormánypárti, se nem ellenzéki trafikos pedig azt mondta, sokakkal ellentétben neki nincs túlzottan sok ideje politikával foglalkozni.

A tejes autó ment el itt a ház előtt? Ja, nem, csak a Fidesz mozgósít! 3
Eszter (j) és Mercédesz (b) 18 évesek, most vasárnap szavazhatnak majd először. Eszter elutazik, ezért nem vesz részt a választáson, de Mercédesz mindenképpen elmegy. / Fotó: Végh László

Riportunk végén összefutottunk két diáklánnyal, Mercédesszel és Eszterrel, akik most szavazhatnak majd először. Eszter elutazik, ezért nem vesz részt a választáson, de Mercédesz mindenképpen elmegy. Azt mondta, ismeri a szülei politikai véleményét, és ez hasonló is az övéhez, de szerinte, ha ez nem így lenne, akkor is támogatnák az önálló döntésben.

A tatai gimnazisták, Eszter és Mercédesz EU-ról szerzett tudása csak kis részben származik az iskolából. „A 12-es tankönyvet jóformán magunknak kellett átvennünk, esélytelen volt, hogy órán még az Európai Unióról is beszéljünk” – magyarázták.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!