Keresés

A tanárvezér megvágott nyilatkozatán látszik, hogyan manipulál a közmédia

Hazugnak tüntette fel az M1 híradója Pukli Istvánt, a tanári tiltakozások vezéralakját. A délutáni Híradóban élőben adott interjúját estére úgy vágták meg, mintha nem mondott volna igazat.

Félreérthető módon vágták meg az M1 Híradójában Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának nyilatkozatát. A tanári tiltakozások egyik vezéralakja a csütörtök délutáni Híradónak nyilatkozott az őt ért, lejárató célú támadásokkal kapcsolatban, szándékosan élőben, nehogy a vágással manipulálni lehessen mondatait, de – a Kettősmérce blog beszámolója alapján – hiába.

Azért adott interjút, mert miután a korrupció miatt börtönt megjárt egykori szocialista képviselő, Zuschlag János igyekezett őt is korruptnak feltüntetni, inkább előállt nagyapja történetével, aki ávós volt, és a bátyjáéval, aki pedig jelenleg börtönben ül. Erről a Klubrádióban beszélt a hét elején. Rádiós nyilakozata után az M1 felkereste szüleit, és zaklató módon próbáltak velük beszélni. Pukli ezért azt kérte, vele beszéljenek inkább, a családját hagyják békén.

A kérdéses manipuláció annál a kérdésnél történt, hogy miért probléma, ha a szüleit zaklatják.

M1: „Világos, de ezt a diskurzust végül is ön kezdte azzal, hogy egy rádióinterjúban kitálalt, ezzel lavinát indított el, számíthatott arra, hogy megkeresések lesznek?”

PI:„Ez egész egyszerűen nem igaz, nem én indítottam el semmiféle lavinát, azzal indult el a lavina, hogy egy információt belebegtettek, és egy börtöntölteléket szakértőként meghallgattak, aki 6 évig ült börtönben, ráadásul aki a holokauszt áldozatairól mondott eléggé illetlen szavakat annak idején, és az ő szavára adnak, innentől kezdve nem hiszem, hogy bármilyen módon is én indítottam volna el ezt a lavinát.”

Ez az esti Híradóban megvágva már így hangzott:

M1: „Világos, de ezt a diskurzust végül is ön kezdte azzal, hogy egy rádióinterjúban kitálalt, ezzel lavinát indított el, számíthatott arra, hogy megkeresések lesznek?”

PI: „Ez egész egyszerűen nem igaz, nem én indítottam el semmiféle lavinát.”

Innen lekeverik a hangot és a riporter csak annyit mond, hogy

“Pukli István az interjúban azt mondta, hogy a nagyapjáról és a bátyjáról szóló híreket nem ő indította el.”

Kihagyják a Zuschlag Jánosra utaló részt, de bevágják a Klubrádió fevételét, ahol nagyapjáról és bátyjáról beszél, azt a látszatot keltve, hogy az igazgató nem mond igazat.

A Kettősmérce videón is összevágta a két híradórészletet:

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!