Keresés

A tanárok pénzét követelik a KLIK-től

Kamatostul követeli a tanároknak járó elmaradt pénzeket a KLIK-től a tanárok szakszervezete. Hónapok óta nem fizetik például az óraadói megbízási díjat vagy a munkába járási költségtérítést. 

Jogi lépésekkel fenyegette meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot az elmaradt tanári pénzek miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Mendrey László, a szakszervezet eknöke nyílt levélben szólította fel a közoktatási intézményeket működtető KLIK-et, hogy pótolja a tanároknak és az iskolákban dolgozó közalkalmazottaknak járó elmaradt kifizetéseket.

A PDSZ szerint a KLIK hónapok óta nem rendezte más járandóságok mellett a

  • a munkába járási költségtérítést,
  • a jubileumi jutalmat,
  • az óraadói megbízási díjat, illetve
  • a végkielégítést.

“A járandóságok hónapok óta húzódó – etikátlan és jogszerűtlen – ki nem fizetése komoly financiális problémát okoz kollégáinknak” – írta az elnök, majd felszólította a KLIK-et, hogy haladéktalanul intézkedjen a jövedelmek – a mindenkori kamatszámítási módon megnövelt – azonnali kifizetése érdekében.

Az Index szerint a KLIK nem csak a tanároknak adós, de az intézmények működésében is fennakadásokat okoz, hogy nem fizet. Van olyan iskola, ami nem adhat fel levelet a Postán, csak akkor, ha azonnal kifizeti a díjakat, mert már a Posta sem akar hitelezni a KLIK-nek. A kisebb karbantartási munkák is állnak, mert a szakemberek nem állnak neki, mivel attól tartanak, nem kapják meg a fizetségüket, vagy túl hosszú az engedélyeztetési folyamat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!