Keresés

A szomszéd országokba küldené vissza a menekülteket a kormány

Benyújtotta a Fidesz a menedékjogi törvény módosítását. Lista készülne a biztonságos országokról, a menekültek esetében a tranzitországot is vizsgálnák, és ha az biztonságos, akkor nem kapnának menedékjogot a menedékkérők.

Felhatalmazást adna a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg az úgynevezett biztonságos harmadik országok listáját a menedékjogi törvény módosítására vonatkozó fideszes javaslat. A törvénymódosítást Rogán Antal frakcióvezető és Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke jegyzi. Az indoklásban azt írják: a szabályozás célja, hogy akik biztonságos tranzitországból érkeznek Magyarországra, azok ne igényelhessenek politikai menedékjogot.

„Mert lehet, hogy valaki Szíriában még veszélyben volt, de ha onnan eljön, áthalad Görögországon, végül megérkezik Szerbiába vagy egy másik balkáni államba, ott már nem fenyegeti veszély az életét. Aki tehát olyan helyről jön, ahol üldözik, az élete veszélyben van, annak menedéket kell nyújtani, de megélhetési bevándorlókat nem tud befogadni Magyarország” – olvasható az eőterjesztésben (pdf).

Azt is írták, hogy még a nyáron el kellene fogadni a javaslatot, mert akkor újabb menekülthullám várható, ráadásul Ausztriában júliustól szigorodik a szabályozás, „vagyis az onnan kiszoruló bevándorlók is Magyarországon fognak lecsapódni”.

Kósa Lajos kedd délután sajtótájékoztatón jelentette be a javaslatot, ami alapján a magyar rendőrség visszafordíthatná azokat az illegális bevándorlókat, akik biztonságosnak számító harmadik országból kísérlik meg a magyar határ átlépését. Mivel Magyarország jelenleg nem határos olyan országgal, ami nem tekinthető biztonságosnak, ez a lépés gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindenkit visszazavarnának abba az országba, ahonnan megpróbáltak belépni. (MTI)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!