Keresés

A szerbek szerint semmit nem ér majd a magyar kerítés

A szerb miniszterelnököt sokkolta a határra tervezett magyar kerítés ötlete, és szeretne róla Orbán Viktor magyar kormányfővel beszélni. A belügyminiszter uniós segítséget kér. Más kormánytagok pedig figyelmeztettek, a kerítés nem fogja megállítani a menekültáradatot.

Meglepte és sokkolta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt, hogy Magyarország négy méter magas kerítéssel zárná le a magyar-szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszát. Szerbia nem követi a magyar példát,nem fog falakat emelni (…) és nem fog Auschwitzban élni – mondta a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szerda esti híradójában. Szerinte nem ez a megoldás.

A legtöbb illegális migráns Macedóniából (az uniós Görögországon keresztül) és az EU-tag Bulgáriából érkezik Szerbiába. Bulgária már épít egy 240 kilométer hosszú kerítést (amiből egyelőre 30 kilométer van meg) a török határon.

„Nekünk is falakat kellene emelnünk a macedón és a bolgár határon? Mi nem fogunk falakat emelni. Ezt garantálom. Szerbia nem zárja be önmagát, Szerbia nem fog Auschwitzban élni” – mondta a szerb kormányfő. Azt is mondta, hogy nem érti, miről van szó, ezért beszélni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel és az európai uniós vezetőkkel arról, hogyan akarják megoldani a menekültkérdést.

Orbántól vár választ

Vucic szerint Szerbia nem tehető felelőssé a migránsok miatt, akik csak átutaznak ott. Ők nem akarnak Szerbiában maradni. „Etetjük őket, vigyázunk rájuk. Mit várnak még tőlünk? Ők semmit sem akarnak a mi országunkban, és akkor még valaki falakat is emel felénk. Nem értem ezt a lépést, de hiszem azt, hogy logikus választ fogok kapni magyar kollégámtól.” Erre leghamarabb a július elsejei budapesti magyar-szerb kormánycsúcson lesz esélye.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter nem kommentálta érdemben a magyar tervet, azt mondta szerdán, hogy a menekülthullám megjelenése óta elkötelezettek a probléma megoldása iránt, és ehhez segítséget kért az EU-tól, mivel a migránsok elsősorban az EU-tagországokból – Görögországból és Bulgáriából – érkeznek hozzájuk.

Alagutakat fognak ásni

Aleksandar Senic, a szerb parlament integrációs bizottságának elnöke szerint nem jó üzenet sem az Európai Unió, sem a szomszédos országok számára a tervbe vett magyar kerítés. A Boris Tadic volt köztársasági elnök vezette ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDS) tagja azt mondta, az európai kontinens bármely részén emelt kerítés nem fogja megállítani a migránsokat. A szolidaritás az EU egyik alapvető értéke, egy kerítés felhúzása pedig semmiképpen sem lehet az európai népek közötti szolidaritás szimbóluma – mondta.

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ igazgatója szerint kerítéssel nem lehet gátat emelni az illegális bevándorlók óriási hulláma előtt. A kerítés miatt egyre többen maradnak majd a határsávban. „Egy kerítés nem állíthatja meg azt, aki az erőszak elől menekül, és menedéket keres.” Szerinte a kerítés felállítása után a csempészet még elterjedtebbé válik, az emberek alagutakat fognak ásni, a „senki földjén” ragadnak, és alternatív átjutási lehetőségeket fognak keresni.

Szerbia azért is van rossz helyzetben, mert ez az utolsó állomás a schengeni terület előtt, ezért nem nagyon fognak a bevándorlók más útvonalakat keresni. Magyarországra csak az idén 54 ezer menedékkérő érkezett, az év végéig ez a szám elérheti a 130 ezret is, és a hivatalos adatok szerint a migránsok 95 százaléka Szerbián keresztül jut az országba – emlékeztetett a szerb sajtó szerdán. (MTI)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!