Keresés

Bicskére vitték a menekültek egy részét a Keletiből

Egyszer csak befutott egy Páneurópai piknikes vonat. Sokan örültek, de hiába. | Fotó: Ballai Vince
Reggel egyszer csak befutott egy Páneurópai piknikes vonat. Sokan örültek, de hiába. | Fotó: Ballai Vince

Cikkünk folyamatosan frissül! 

Reggel óta tart a huzavona a Keleti pályaudvarnál, ahol délben felszólították a magyar utasokat, hogy hagyják el a területet, mert hatósági intézkedés történik. A menekülteket láthatóan Bicskére akarják eljuttatni, egy részük már ott is van. Ami biztos, hogy ma nem mennek vonatok Nyugat-Európába. 

„Az állomás területén hatósági intézkedés történik” – szólt a hangosbemondó csütörtök délben a Keleti pályaudvaron, és felszólítottak mindenkit, hogy hagyja el a területet. A szöveg csak magyarul hangzott fel, és közben betoltak egy vonatot a 8-as vágányra, ami hamarosan Győr felé indult el. A menekültek között pedig voltak, akik rögtön felszálltak, míg mások figyelmeztették őket, hogy inkább maradjanak lent.

Közben kiderült, hogy Bicskén állt meg az a vonat, ami még délelőtt indult el a Keletiből, a VS.hu szerint nagyjából kétszáz menekülttel a kocsikban. Azért szálltak fel rá ennyien, mert a hírek szerint Szombathely-Graz felirat volt rajta, vagyis azt hihették, eljutnak vele Ausztriába. Csakhogy végül leszállították őket Bicskén, ahol az MTI szerint a rendőrök kisebb csoportokban buszokhoz kísérték őket, hogy a bicskei befogadóállomásra szállíthassák őket. A menekültek azonban nem akarnak táborba menni, ezért többen a földre vetették magukat, vagy bezárkóztak a vonatba. A rendőrség ezután műveleti területté nyilvánította a bicskei állomást, ezért a sajtónak távoznia kellett. A 444.hu szerint a menekültek „média, média” felkiáltásokkal búcsúztak az újságíróktól.

A győri vonat ezzel szemben nem állt meg Bicskén, jelenleg is úton van Győr felé.

Reggel óta tart a huzavona

A helyszínen levő kollégánk reggel negyed kilenc körül azt látta, hogy a rendőrök elkezdték beengedni a Keleti pályaudvarnál napok óta várakozó menekülteket a főpályaudvarra. A tömeg benyomult, de azóta sem tudni, hirtelen miért gondolták meg magukat a hatóságok. A MÁV-osok azt mondták az Abcgúnak, hogy a rendőrség döntése volt, hogy nyissák ki a kapukat, ők sem tudják, hogy ennek mi az oka. Később a rendőrök is ezt mondták munkatársunknak.

A Nyugat-Európába induló vonatokat biztonsági okokból törölték – mondta be délelőtt a MÁV magyarul és angolul egy hangosbemondón. Akinek van nemzetközi jegye, azt felhasználhatja valamilyen belföldi járaton.

Fotó: Ballai Vince
Fotó: Ballai Vince

Reggel többen felszálltak a hatodik vágányon álló vonatra, ami elvileg a menekülttáborba menne, és még tegnap állították be, de az emberek többsége inkább a peronokon állt, lement a sínekre és tanácstalanul nézett, nem értették, hogy mi történik.

Fotó: Ballai Vince
Fotó: Ballai Vince

Aztán a nyolcas vágányra beérkezett egy vonat Sopron felől. A járművet nagy örömujjongás fogadta, a menekültek nagy erőkkel próbáltak felszállni, annyira, hogy le sem tudtak szállni a fent lévők. A rendőrök közben tudósítónk szerint az oldalsó peronon állnak, és nem csinálnak semmit. A mozdonyon ráadásul díszítések is voltak, méghozzá pont az 1989-es Páneurópai piknik emlékére. Hirtelen mindenki megörült, hogy ezzel talán eljuthatnak Németországba, de később bemondták, hogy a vonat nem fog elindulni, ezért mindenki szálljon le róla.

Érkezik a vonat:

Ezután lenyugodtak a kedélyek, és tudósítónk szerint, ha volt valami haszna annak, hogy beengedték az embereket, legfeljebb az, hogy a tranzitzónában nincs akkora tömegnyomor, mint az elmúlt napokban. A hetes vágány peronjára rendőrsorfal állt fel, feltehetőleg azért, nehogy a tömeg a sínek közé menjen.

IMG_0701
„Itt állunk estig, se enni, se hugyozni, se szarni, se aludni nem fogunk” – panaszkodtak egymás közt a rendőrök | Fotó: Ballai Vince

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!