Keresés

A nagymama állította le az ütlegelő férfiakat

Saját otthonukban támadt rá két megtermett huszonéves férfi egy egri családra. Behatoltak a házukba, bántalmaztak egy tizenéves lányt és a nagymamáját, és cigányoztak is. A támadókat magánlaksértéssel gyanúsítják a rendőrök, a sértett roma család rasszizmust érzékel, a háttérben néhány fa kerítésen átnyúló levágott ága sejlik.

Rasszista támadásként éli meg a kertszomszédok tettét az az egri cigány család, akik házába kedden déluán hatolt be két huszonéves fiatal. A családtagok által nagydarabnak leírt, ittas fiatalok a kapuban estek neki előbb az épp hazaérkező, amúgy rendészeti középiskolába járó lánynak Eger Károlyváros városrészének egyik tágas családi házakkal szegélyezett utcájában. “Mi van kis kurva, te is ide jöttél?” – álítólag ezt mondták a 16 éves lánynak, majd többször fejbe ütötték, és követték a házba is, ahol a nagymamával akaszkodtak össze.

A nagymama éppen a húslevest szedte ki a vacsoraasztalnál, amikor hallotta unokája kiabálását, és utána látta a házba behatoló két férfit is. “Mentek volna a fiamra” – mondta az Abcúgnak a hatvan év körüli, energikus nő. A fia lázasan feküdt a kanapén, de látva a támadókat, védeni akarta a családját. “A menyem és a lánya tartotta vissza.” A két támadóval, akiknél állítólag boxer is volt, a nagymama szállt szembe, akit többször állon ütöttek, a földre löktek, de ő nem engedte el őket.

“Nem tudom, honnan volt annyi erőm, 13 betegséggel kezelnek, de olyan az ember, hogy foggal-körömmel védi a gyerekeit.”

A nő ujján kötés, száján egy kisebb seb, a nyakán egy 6-8 centis karmolás, és a testén is sérülés tanúskodik a küzdelemről. Látleletet is vétetett. Azt mondta, az egész 4-6 percen át tartott, és fia kisgyerekei is végignézték, akik aztán este be is pisiltek. A dulakodás közben még megjelent egy férfi és egy nő is a házukban, akik a nevén szólították az egyik támadót, és próbálták kihívni, de hiába. Végül a nagymama tuszkolta ki a verekedőket.

_HDA3522Sérült ujj | Fotó: Hajdu D. András

A rendőrök utóbb két huszonéves, miskolci illetőségű férfit állítottak elő, majd – magánlaksértéssel meggyanúsítva – szabadlábra helyezték őket. Úgy tudni, mindketten az egri Eszterházy Károly Fősikola hallgatói.

A család értetlenül áll a szabadlábra helyezésük felett, attól félnek, hogy visszajönnek, bár a kiérkező rendőrök igyekeztek megnyugtatni őket. Mint a dulakodás helyszínén, a családi ház tágas, a korábban elhunyt családfő hatalmas portréja által uralt nappalijában összegyűlt családtagok az Abcúgnak elmondták, a rendőrök azzal csitítgatták őket, hogy a két férfi ittas állapotban támadt rájuk, és nem valószínű, hogy újra megtennék. Ebben azonban nem olyan biztos a család, és már azt mérlegelik, hogy rokonokhoz mennek, vagy legalább a gyerekeket oda viszik.

Cigányoztak

Úgy vélik, támadóiknak rasszista indítékaik voltak. Erre az utal, hogy az eset előtt 1o-15 perccel büdös cigánynak nevezték a kert végében teregető egyik nőt, és a dulakodás során is cigányoztak. “Negyven éve élünk itt az utcában. Soha senkivel egy rossz szóváltás nem volt” – mondta a nagymama, aki nem érti mi másért támadtak volna rájuk, ha nem azért, mert cigányok. A bosszútól félve nem is vállalta, hogy névvel vagy arccal nyilatkozzon, csak a sebeit engedte lefotózni.

_HDA3514Seb a szájon | Fotó: Hajdú D. András

A rendőrség ennek ellenére csak magánlaksértéssel gyanústja a két támadót. A család képviseletét magára vállaló Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) szerint a magánlaksértés gyanúja kevés. Udvari Márton, a NEKI egyik ügyvédje az Abcúgnak azt mondta, furcsa, hogy csak ez a gyanú, amikor a rendőrségi közleményben is szerepel, hogy a sértettek orvosi ellátásra szorultak, és a cigányozással gyűlöletbűncselekményt is elkövethettek.

“A nyomozás során vizsgálni fogják az indítékot is.”

Ezt Soltész Bálint, a Heves megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense mondta az Abcúg kérdésére, hogy miért nem gyanúsították meg a támadókat a cigányozás miatt is. A rendőrségi sajtóreferens úgy tudja, az eset hátterében régebb óta meglévő rossz viszony állhat. A sértett család azonban azt állítja, egyetlen szomszéddal sincsenek rosszban, támadóikat pedig korábban szinte nem is látták, nem álltak kapcsolatban.

_HDA3509A nyaki seb| Fotó: Hajdú D. András

Hátulról kertszomszédok. A néhány évvel ezelőtti haláláig ott lakó idős férfivel jó kapcsolatuk volt, az azóta odaköltözött fiatalokról nem tudnak szinte semmit, csak hogy alkalmanként légpuskával lőtték a két kertet elválasztó palakerítést, bár a család nem gondolja azt, hogy ez ellenük irányult volna. Ezért emiatt nem is tettek bejelentést, mint mondták, nem szerettek volna felhajtást, és ellenségeskedést.

Ágak

A kertszomszéd párhuzamos utcában álló ódon háza kihaltnak tűnt ottjártunkkor, csengetésünkre senki nem válaszolt. Az a néhány szomszéd, aki egyáltalán hallott a keddi esetről azt mondta, rendes embereknek ismerik a sértett családot, akik régi bútorokkal, antik tárgyakkal kereskednek. A rendőrség által említett rossz viszonyról viszont többen nem is hallottak, bár az egyik galambősz férfi sejteni véli, mi állhat a háttérben: néhány fa kerítésen átnyúló ága.

Szerinte a sértett családot zavarta a kertbe hulló lomb, ezért rendszeresen levágták, és átdobták a kerítésen a szomszéd fájának ezeket az ágait. “Ezzel nincs is gond, végül is oda tartoznak.” Szerinte a korábban elhunyt idős szomszéd ezt jól tudta kezelni, a fiatalok azonban nem. “Beittak, és nagyon bátrak lettek.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!