Keresés

A menekültek áttörték a rendőrsorfalat Macedóniában

A rendőrök épp egy gyerekekből álló csoportot engedtek át, amikor a tömeg elszabadult, és ezrek törtek át a sorfalon. Többen elájultak és megsérültek.

Több ezer bevándorló törte át a rendőrsorfalat a macedón-görög határon Gevgelia közelében – írja az Index a BBC-re hivatkozva. A macedón hadsereg fénygránátokat vetett be a bevándorlók ellen.

A macedón rendőrök éppen pár száz bevándorlót akartak átengedni, hogy ők aztán elérhessék a Szerbiába tartó vonatot. Amikor egy gyerekekből álló csoportot engedtek át, a tömeg elszabadult, és ezrek törtek át a sorfalon. A rendőrök igyekeztek megállítani a tömeget, de nem igazán sikerült nekik. Ekkor többen megsérültek a migránsok közül. Az AP Hírügynökség értesülése szerint a menekültek tömegesen mentek át a határon lévő szögesdróttal borított határzáron.

Az AP szerint akkor alakult ki káosz, amikor a tömeg hátsó soraiból előre lökték az embereket. A rendőrökhöz közel állókat így hozzányomták a rendőrsorfalhoz. Közöttük sok nő és gyerek, és terhes nők is voltak, akik közül sokan elájultak. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy hányan sérültek meg, és hogy milyen súlyos a sérülésük.

Pénteken a macedón rendőrség könnygázt és fénygránátokat vetett be több ezer migránssal szemben, akik át akarták lépni a görög-macedón határt. „A kormánynak azért kellett ennyi rendőrt és könnygázt bevetnie, mert naponta nagyjából 3500 migráns érkezik Görögország felől az országba” – mondta Nikola Poposzki macedón külügyminiszter arra a kérdésre, hogy miért volt szükség ilyen rendőri fellépésre pénteken.

A BBC azt írja, az Amnesty International állásfoglalása szerint a kormány úgy bánt a migránsokkal, mintha felkelők lettek volna. A külügyminiszter szerint megfelelően kezelték a helyzetet, mert a kétmilliós ország nem rendelkezik elegendő erőforrással ahhoz, hogy ennyi migránst befogadjanak. A Görögország felől érkező migránsok többsége Szíriából és Irakból menekül a háború elől.

Popovszki azt nyilatkozta, hogy nem látott olyan felvételeket, amin migránsokat vertek volna meg, „de a helyzet elfajult, ezért be kellett avatkozniuk”. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszevezet közleménye szerint legalább 10 embert láttak el fénygránátok okozta sérülések miatt. A Telegraph cikke szerint többen elájultak a migránsok közül a rendőri fellépés közben.

A pénteki összecsapás egy nappal azután történt, hogy Macedónia rendkívüli állapotot hirdetett a menekültek miatt, az ország köztársasági elnöke pedig bejelentette, hogy a hadsereg bevonásával próbálják lezárni a déli határszakaszt. A határon feltartóztatott menekültek nagy része a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, majd reggel többször is megpróbáltak áttörni a határon.

Ez az egyik legforgalmasabb útvonala a menekülteknek, csak az elmúlt két hónapban 44 ezer ember utazott át így Macedónián. Pénteken a kormány kihirdette, hogy újra beengednek bevándorlókat, de csak annyit, amennyit el tudnak látni, és el tudnak szállítani.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!