Keresés

A magyarok 41 százaléka a létminimum alatt él

A KSH már nem teszi, de a Policy Agenda most kiszámolta, hogy tavaly 88 ezer forint volt a magyar létminium.

Tavaly havi 88 ezer forint volt az egy felnőttből álló háztartás átlagos létminimumértéke, míg a tipikusnak mondható két felnőttből és két gyerekből álló háztartásé havi 255 246 forint – derült ki a Policy Agenda számításaiból, amelyet az Index ismertetett. A PA a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertana szerint számolt.

A becsléseik szerint 2015-ben a számított értékeknél alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 41,5%-a, és azon családok harmada között, ahol legalább egy fő dolgozik a nettó bevétel nem éri el a létminimum összegét.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke elmondta: nagyon meglepődtek, amikor tavaly a KSH úgy döntött, hogy az idén nem publikálja a létminimum-adatokat, amelyek a szakszervezetek számára 25 éve fontos indikátorai voltak a társadalmi fejlődésnek. Ezért a MaSzSz úgy határozott, hogy maga készítteti el a számításokat, amihez a Friedrich Ebert Alapítvány is hozzájárult. Ezek az adatok képezik majd a 2017-es bértárgyalások alapját, mondta Kordás. A teljes létminimum-anyag ezen a linken érhető el.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!