Keresés

A lakhatási szegénység ellen tüntetnek szombaton

Felelős lakáspolitikával megoldható lenne a lakhatási válság a Magyar Szegénységellenes Hálózat és A Város Mindenkié szerint, ezért szombaton tüntetést szerveznek a VIII. kerületben, ahol az önkormányzat kilakoltatási gyakorlata ellen is tiltakoznak. 

Az egyre mélyülő lakhatási válság ellen tüntet szombaton a Magyar Szegénységellenes Hálózat és A Város Mindenkié. Az ötödik Üres Lakások Menetén arra akarják felhívni a figyelmet, hogy ezrek kénytelenek hajléktalanszállókon, viskókban vagy az utcán élni, és még többen laknak egészségtelen, túlzsúfolt lakásokban. Sokan nem tudnak önálló életet kezdeni, vagy nem tudnak kilépni egy bántalmazó kapcsolatból azért, mert megoldatlan a lakáshelyzetük. Ráadásul a piaci lakbérek olyan magasra rúgnak, hogy már azok sem tudják kifizetni, akik amúgy nem küzdenek mindennapi megélhetési gondokkal.

A szervezők szerint ezen a helyzeten csak egy felelős, szociális lakáspolitika tudna segíteni, ezért szombaton 11 órától beszédeket tartanak a Mátyás téren, majd onnan vonulnak végig a VIII. kerületen, egészen a Bródy Sándor utcáig, miközben az üresen álló házakra is felhívják majd a figyelmet. A menet egyben tiltakozni fog a józsefvárosi kilakoltatások ellen is.

A Habitat for Humanity legutóbb 2014-ben publikált adatokat a lakhatási szegénységről, amelyeket így foglaltak össze infografikán:

Forrás: habitat.hu
Forrás: habitat.hu
Forrás: habitat.hu
Forrás: habitat.hu

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!