Keresés

A közmunkásokkal dobálóznak a sámsonházai vezérek

Sámsonháza social public employment conflict
Januári látkép Sámsonházáról, az alig háromszáz fős Nógrád megyei faluról | Fotó: Magócsi Márton

Fellázadtak a közmunkások egy Nógrád megyei faluban, miután nyáron a képviselő-testület elvette a polgármestertől a munkáltatói jogokat. Szabálytalanságokkal vádolják az új főnököt, aki szerint csak azért háborognak, mert végre valaki a körmükre néz. Az elmúlt években sorra válnak a közmunkások helyi hatalmi harcok áldozataivá, ebben a faluban épp a polgármester, az elődje és egy ex-jelölt csap össze. Anti-árok, elmúltnyolcév és közmunkás tilitoli Sámsonházán. 

„Ez egy mediterrán népség, majd meglátják” – hallottuk a sámsonházai faluházban szombat délután négy körül, amikor még gyülekeztek a helyiek a lakossági fórumra. Már az utcáról érezni lehetett az udvaron rotyogó csirkepaprikás illatát, odabent pedig színes szerpentinek lógtak a plafonról, amiket az este hattól esedékes pótszilveszter miatt aggattak fel. A terem hátsó részében már összetolták az asztalokat az össznépi vacsorához és közös mulatozáshoz, előtte azonban fontos megbeszélnivalója volt az alig háromszáz fős nógrádi falu lakosságának. A kívülről békésnek látszó faluban ugyanis az elmúlt fél évben nem volt más, mint

marakodás, civakodás, és mindenki mindenki farkasa lett.

Ezek Bajnokné Képes Gyöngyi független polgármester szavai, aki tizedik éve irányítja a települést. Van olyan falubeli, aki szerint minden, ami most Sámsonházán van, neki köszönhető. „Felépült a játszótér, megújult az orvosi rendelő és az utat is felújította” – mondta Tóth Edit, és a felsorolásból még ki is hagyta a falu közepére épített, a hatalmas fakereszt miatt messziről látszó Mária-pihenőt.

Sámsonháza social public employment conflict
A szociális fórumot pótszilveszter követte. Utóbbira többen mentek el. | Fotó: Magócsi Márton

Tóth nem csak Bajnokné lelkes támogatója, de az egyik közmunkáscsoport vezetője is. Ő kezdeményezte a fórum összehívását, mert szerinte június óta tarthatatlanná vált a közmunkások helyzete. Ezért hívták meg a Magyar Szegénységellenes Hálózat és a Közmunkás Mozgalom a Jövőért tagjait is. „Nyár elején tudtuk meg, hogy mostantól nem a polgármester, hanem egy másik képviselő, a Településfejlesztési Bizottságot vezető Bazsó László lesz a munkáltatónk” – mondta. Szerinte kihúzták a talajt a polgármester alól, amit a munkások sínylettek meg, sokan fel is mondtak közülük. Sámsonháza tavalyelőtt még mutatós kosarakkal és szőttesekkel készült a salgótarjáni Közfoglalkoztatási Kiállításra, most viszont a lakosok egy része attól fél, hamarosan az egész program megszűnhet. De hogyan tehet tönkre mindent néhány kivágott energiafűz, és hogy jön ide egyáltalán Pálik Pali feleségének koszos cipője?

Elindultam a polgármester ellen, de hogy jön ez ide?

Az egyre nagyobb fordulatszámon pörgetett közmunka-program sokfelé a polgármesterek hatalmát is felpörgette. Általában ugyanis ők irányítják a munkásokat, és rajtuk áll, hogy ki jut munkához. Egy 2013-as kutatásból kiderült, hogy némely polgármester feudális viszonyokat teremtett a falujában, de a közmunka döntötte el a választást 2014-ben Tiszabőn, és ezzel zsarolták a választókat a Borsod megyei Forrón is.

Sámsonháza social public employment conflict
Nagyjából húszan voltak ott a lakossági fórumon | Fotó: Magócsi Márton

Tavaly júniusig Sámsonházán is a polgármester volt a munkáltató, ekkor azonban az ötfős testületből hárman – Bazsó és két támogatója, Szpisák János és Pálik Pál – megszavazták, hogy vegyék el tőle ezt a jogkört. A polgármester szerint így próbálnak szavazóbázisra szert tenni a következő választásokra. Bazsó 2010-ben a Fidesz jelöltjeként már elindult polgármesternek, de akkor háromból harmadik lett, és negyedannyi szavazatot kapott, mint Bajnokné. „Ennek ehhez semmi köze. Nem is akarok elindulni többször” – mondta az Abcúgnak Bazsó, aki szerint csak az zavarja a közmunkásokat, hogy nagyobb elvárásokkal találkoznak, mint korábban.

Bazsóék arra hivatkozva vették át az irányítást, hogy a program nem működik elég hatékonyan, Bajnokné és támogatói szerint viszont minden rendben volt. „Negyvenhárom közmunkásunk volt, akik öt különböző projektben dolgoztak. Most felborították a rendet, amit én kiépítettem” – mondta a polgármester. Ezek közül Tóth Edit a „helyi sajátosságok” projektet vezette, amelyben foglalkoztak varrással, horgolással, csipkeveréssel és kerámiával is. „Összetartó közösségünk volt, minden hétfőn megbeszélést tartottunk. Szívesen jelentkeztek az emberek közmunkára, mert biztonságot nyújtott, és tudtuk, hogy a polgármester mindig ad munkát, ha tud.” – mondta Tóth.

Sámsonháza social public employment conflict
Fotó: Magócsi Márton

Mivel Bazsó napközben általában dolgozik, a közmunkások ellenőrzését két adminisztrátorra bízta, akik maguk is közmunkások, az egyikük ráadásul a felesége. Őt még a polgármester alkalmazta, állítása szerint azért, hogy példát mutasson, és elejét vegye az ellenségeskedésnek, csakhogy szerinte „a hölgyemény túlértékeli a hatáskörét”, és etikátlan, hogy a többiek fölé helyezték.

Gyógynövény vagy gyomnövény?

A polgármester és a támogatói szerint június óta egymást követik a szabálytalanságok a faluban. „Olyan feladatokat csináltatnak a munkásokkal, amelyek nincsenek is benne a programban” – mondták. Tóth szerint ilyen volt például, hogy árkot ásattak a főúton, kerítéstől kerítésig kaszáltatták az utcákat, vagy hogy lefestették az óvoda, az önkormányzat és a faluház kerítését is. Bazsó szerint viszont ezzel semmi baj, egyrészt mert legalább történt végre valami a faluban, másrészt közben módosították a programot, és a munkaügyi központ ellenőrzésén is megfeleltek.

„Muszáj volt átírni a programot, mert teljesíthetetlen dolgok voltak benne. Ha hiszünk azoknak a számoknak, a sámsonházai közmunkásoknak Záhonytól Szombathelyig kellett volna árkot ásniuk” – próbálta csitítani a lakosokat Szpisák János, aki a három kritizált képviselő közül egyedüliként jött el a fórumra.

Sámsonháza social public employment conflict
Bajnokné Képes Gyöngyi polgármester, a balján takarásban az elődje, Szpisák János | Fotó: Magócsi Márton

De az árokásás amúgy is központi probléma a faluban. Tóth szerint ugyanis nemcsak, hogy szabálytalanul küldték ki ásni a közmunkásokat, de létrehozták Magyarország első

anti-árkát,

amely magasabban fekszik mint az úttest. Bazsó, akivel utólag, telefonon tudtunk beszélni, mindezt annyival intézte el, hogy butaság, és amúgy is, ha megnézzük az elmúlt 25 év árok-helyzetét, kiderül, hogy Sámsonházán „voltak olyan árkok, amelyek ki sem voltak ásva. A polgármester szerint ki voltak tisztítva, de ne haragudjon, az milyen árok, amiből karvastagságú fákat vágunk ki?” Bazsó szerint ugyanígy hazugság, hogy a mezőgazdasági utak közül azért épp a Petőfi utcát tisztították ki először, hogy a közelben élő Pálik képviselő feleségének ne legyen sáros a cipője. „Azért nem kellett volna megcsinálniuk, mert arra lakik egy képviselő?”- kérdezte.

Sámsonháza social public employment conflict
Az árokásás központi kérdés a faluban | Fotó: Magócsi Márton

Adorján Ferenc évek óta közmunkásként dolgozott a faluban, nemrég azonban felmondott, szerinte fegyelmivel fenyegették, ha nem tisztítja ki az utat Pálik földjénél. „Lenéznek, lehordanak minket. Kértünk meleg teát, azt mondták, szedjük össze rá a pénzt. De mi nem vagyunk elmaradott tuskók, mint ahogy egyesek gondolják. Eszközöket se kapunk úgy, egy reszelőért egy hétig kell rimánkodni Bazsó elvtársnál. Aztán meg, a fiam lábát átszúrta a kerítés, de nem vettek fel róla se jegyzőkönyvet, se nem látták el. Nem volt elsősegély-doboz se” – mondta. Bazsó viszont máshogy emlékszik, szerinte napokig kérdezgették a fiútól, hogy nincs-e szüksége orvosra, de azzal utasította el őket, hogy ilyen semmiség miatt fölösleges lenne. „Kicsit felsértette a bőrét, ennyi volt” – mondta.

„Csak a piszkálódás van már állandóan” – állapította meg csalódottan Rácz István, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, aki szerint minden tönkrement, mióta ez a három képviselő a testületben ül. „A végén elszabadul a pokol Sámsonházán! A polgármester asszony már tett le valamit az asztalra” – figyelmeztette a többieket a fórumon, hogy vissza kellene adni Bajnoknénak a közmunkásokat. Tóth Edit szerint odalettek a megújuló energiafelhasználás programban ültetett energiafüzek is, mert Bazsóék vagy 600 csemetét kiszántottak, és vele együtt a borsmenta-ültetvény jelentős részét is.

Sámsonháza social public employment conflict
Adorján Attila, a balján Tóth Edit | Fotó: Magócsi Márton

„Ott nem gyógynövények voltak, hanem gyomnövények, mert állítólag rossz magot kaptak a forgalmazótól” – nevetett Szpisák, aki 2006 előtt vezette a falut. Bazsó szerint ráadásul annyira kevés energiafüzet ültettek, hogy nem mentek vele semmire. „A 7000-ből 4400 kiszáradt, legalább négyszer-ötször több kellene, tavasszal fogunk ültetni” – mondta.

Minek ennyi közmunkás?

A negyvenhárom közmunkásból mostanra jó ha a fele maradt, de Bazsó szerint egy ekkora faluba nem is kell több. „Minek? Már az elején a szomszéd faluból közvetítettek ki munkásokat, hogy meglegyen a létszám. Idén húszan lesznek, az elég. Akik felmondtak, amúgy is találtak munkát. Azzal meg nem tudok mit kezdeni, aki nem akar reggel héttől dolgozni, azért minimális elvárásoknak meg kell felelni” – mondta a képviselő, aki Szpisákkal együtt azt gondolja, hogy a közmunkások csak azért háborognak, mert most jobban számon kérik őket, és már nem engedik, hogy kilopják a benzint a gépekből.

„Nézze, az elmúlt nyolc évben olyan lejtmenetben van a falu, hogy valamit muszáj csinálni. Azért az épületek állagát meg kéne őrizni” – panaszkodtak Bazsóék, és a beázott turistaszállót meg a felújításra váró önkormányzati épületet emlegették. „A polgármester nem tudja elviselni ezt a helyzetet. Persze mindig úgy intézi, hogy az udvartartásában legyen pár ember, aki őt támogatja, de meg kellene értenie, hogy ez nem ellene, hanem a falu érdekében történik” – üzente indulatosan Bazsó.

Sámsonháza social public employment conflict
Szpisák János | Fotó: Magócsi Márton

„273-an lakunk a faluban, mindenki ismer mindenkit, de hivatalos, magázódó leveleket kell küldenünk neki, ha kérünk valamit. Abból is baj volt, amikor új eszközöket vásároltunk, hát össze akartunk hívni egy testületi ülést, hogy beszéljük meg. De nem volt hajlandó” – folytatta. „Már a kampányban kijelentette, hogy velünk nem akar együtt dolgozni. Hát most ezért kéne új választás?” – reagált arra a felvetésre, hogy mi lenne, ha új szavazást írnának ki.

Volt is már kezdeményezés az új szavazásra, de nem lett belőle semmit, Tóth Edit pedig attól fél, a nagy veszekedésben végleg gallyra megy majd a falu közösségi élete. „Volt itt néptánc, közös ünnepségek, karácsonyozások, de mióta ez a testület van, nincs semmi. Itt sose számított, ki cigány, ki szlovák, ki magyar, de most már ezek is kiéleződnek” – mondta.

Látszott, hogy balhé lesz

„Nem mentünk semmire” – foglalták össze többen a fórum hasznosságát, miután egy nagyobb összeszólalkozás után lezárták a beszélgetést. Amilyen hirtelen véget ért a program, olyan gyorsan elő is kerültek a pörköltöstálak, és megszólalt a zene is, mire a gyerekek gyorsan táncra perdültek.

„Kezdettől fogva látszott, hogy balhé lesz, már amikor megválasztották a testületet” – mondta Kukely Róbert képviselő is, aki a testületből egyedül áll ki Bajnokné mellett. Ő a falugondnok és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese is, aminek amúgy Bajnokné az elnöke. Ezen kívül Kukelynek még van pár pozíciója, de azt mondta, inkább nem sorolja fel, mert túl hosszú lenne, és neki se fog mind eszébe jutni. „Nem fogunk tudni zöld ágra vergődni”.

Sámsonháza social public employment conflict
Fotó: Magócsi Márton

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!