Keresés

A közcsapnak örülnek a legjobban a migránsok

Szombat óta működik a Keleti pályaudvar Baross téri aluljárójában az a tranzitzóna, ahol a környéken várakozó migránsok zuhanyozhatnak, ihatnak, és használhatják a mosdót. A zuhanyzóra sokszor várni kell, mert az összesen két fülke szinte folyamatosan foglalt, de a legnagyobb tömeg mégsem itt, hanem a közcsapoknál van. 

_HDA6359
Fotó: Hajdú D. András

Megnyitott az első olyan tranzitzóna Budapesten, ahol a migránsok tisztálkodhatnak, ivóvizet, ennivalót kapnak és önkéntesek segítik továbbutazásukat. A zóna használata nem kötelező a pályaudvarok környékén várakozó migránsoknak. Még további két ilyen zóna nyílik: szerdán a Déli pályaudvarnál, a hét végéig pedig a Nyugatinál.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője korábban azt mondta: nem tudják varázsütésre eltüntetni a bevándorlókat a fővárosi járdákról és közterületekről, de a tranzitzónák kialakításával megteremtik annak a lehetőségét, hogy csökkentsék a migránsok jelenlétét a zónákon kívül. Példaként említette a Keleti pályaudvar esetében a II. János Pál pápa teret, amelyet tehermentesíteni szeretnének.

_HDA6349
Fotó: Hajdú D. András

Kollégánk hétfő délelőtt ment el a tranzitállomásra. Azt látta, hogy zuhanyzóból mindössze kettő van, egy a férfiaknak, egy a nőknek, WC-ből azonban összesen hat. Előbbihez heten-nyolcan is sorban álltak, az embereket egyesével engedi be a tranzitzónába a helyszínen éjjel-nappal kint levő, kis ablak mögött ülő személyzet. Kollégának a helyszínen beszélt egy afgán és egy szír családdal. Ők azt mondták, nem tetszik nekik, hogy ilyen sokan vannak, és rengeteget kell várni, ha valakinek például mosdóba kell mennie.

A területet folyamatosan tisztán tartják, rendezett minden, azonban itt pihenni, ledőlni nincs lehetőség, így aki végzett a dolgával, megy is egyből tovább. Az állomás nem nagy, ha bent vannak egyszerre nyolcan-tízen, már zsúfoltság van. A legtöbben a közcsapot használják: folyamatosan mennek a migráns felnőttek és gyerekek, mossák a lábukat, a kezüket, töltik meg a palackjaikat vízzel.

_HDA6464
Fotó: Hajdú D. András

A főváros szemeteseket is kitett a zóna környékére, és egy korábbi közleményük szerint kétnaponta éjszakánként le is fertőtlenítik a migránsok által használt területeket. Külön BKV-buszokat is indítanak, amikkel a migránsokat szállítják a fővárosi pályaudvarok között. Az önkéntesek különböző színekkel segítik a migránsokat abban, hogy melyik színű transzferbusszal, hová jutnak el. Egyébként ezeket a buszokat is minden nap fertőtleníti fogják majd. Lesz orvosi vizsgálat is, a Keletinél esténként a Máltai Szeretszolgálat tart majd orvosi ügyeletet.

_HDA6316
Fotó: Hajdú D. András

A főváros vezetése korábban azzal indokolta a tranzitterületek létrehozását, hogy egyfajta jószolgálati szerep betöltésével az önkéntesek segítő tevékenységét támogatva szeretnék szervezettebbé tenni a migránsok továbbutazását a befogadóállomások felé, valamint a környék köztereit a migránsok kedvezőtlen hatásaitól.

A kormányszóvivő arról beszélt, hogy áldatlan állapotok alakultak ki a fővárosban is a tömeges bevándorlás miatt, sem a kormány, sem a főváros vezetői nem akarják, hogy a migránsok Budapest közterein éljenek, ez indokolta a tranzitterületek kialakítását. Szerinte az illegális migránsok nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat, Budapest közterületein olyanok vannak, akiknek valamelyik befogadóállomáson lenne a helyük. Közbiztonsági, közegészségügyi kockázatot jelent ez a helyzet, ezek fenntarthatatlan állapotok.

A múlt héten Kocsis Máté, nyolcadik kerületi fideszes polgármester írta ki a Facebook oldalára, hogy II. János Pál pápa teret teljesen tönkretették a népvándorlók, akik sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. „Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen” – fogalmazott a kerület vezetője. Kocsis bejegyzése után több lap, például a 444.hu is fotózott a helyszínen, és a polgármester által leírtakból semmit nem tapasztalt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!