Keresés

A Kossuth téren tüntetnek több ezren a kormány ellen

_HD49816
Fotó: Hajdú D. András

Ezrek tüntettek vasárnap a Műegyetem rakpartján, majd a tömeg átvonult a Kossuth térre. A tüntetők a CEU, a civilek, a szabad sajtó elleni hadjárat és az unióellenes politika miatt demonstrálnak.

A Nem maradunk csendben! csoport vasárnap délutánra tüntetést szervezett a budapesti Műegyetem rakpartra. Az összegyűlt tömeg 18 órakor átvonult a Kossuth térre, ahol két rövid koncertet tartottak, majd nagyjából fél kilencig további beszédeket.

A szervezők szerint a CEU, a civilek, a szabad sajtó megfélemlítésével, és Európa-ellenes kampányával „az elmúlt másfél hónapban a kormány szisztematikus hadjáratot folytat a magyar szabadság megmaradt intézményei ellen”, ezért a a különböző csoportok összefogására van szükség ahhoz, hogy a kormány meghallja az ellenállók hangját. A vasárnapi tiltakozáshoz a fővárosival párhuzamosan az ország kilenc megyéjében hirdettek meg szimpátiatüntetéseket.

A tüntetés első felszólalója a Romaversitast képviselő Dinók Henriett volt, aki a CEU szerepét méltatta a romák felzárkóztatásában. Utána Lukácsi Katalin következett, aki áprilisban lépett ki a KDNP-ből, és nagy tapsot is kapott tudósítónk szerint. Lukácsi arról beszélt, hogy ma már a kormány Ferenc pápával és a katolikus egyházzal is szembefordulva inkább a gyűlöletpropagandát helyezi előtérbe – írja az Index tudósítása.

_HD40674
Fotó: Hajdú D. András

„Habony Árpád Ferenc pápa helyett? Ez nonszensz!” – mondta Lukácsi Katalin. A pár ezresre tehető tömeg ezek után a Gellért téren és a Szabadság hídon keresztül Pest felé indult, a CEU-tüntetésekről ismerős „Szabad ország, szabad egyetem!” szlogent skandálva.

A Kossuth térre érve már jókorára duzzadt a tömeg, melyet a Ricsárdgír zenekar, majd pedig az Európa Kiadó koncertjei fogadtak, a szervezők pedig megkérték a köztévét, hogy másnap jöjjenek majd vágóképeket forgatni, amikor már csak páran fognak lézengeni a téren.

Az első szónok a Kossuth téren Vágó Gábor volt, aki a szombati felcsúti tüntetés tanulságaival nyitott: Felcsúton nem a nép gazdagodott, hanem csak egy kiváltságos kör – és ez történik az országban is. „Felcsúton minden Mészáros Lőrincé, és semmi sem a népé” – mondta Vágó. „Tudniuk kell, hogy a lopás akkor is lopás, még ha törvénybe is foglalták” – folytatta, de hozzátette, hogy mindez semmi ahhoz képest, hogy a mostani hatalom ellopta a jövőnket. „Ők az igazi álomgyilkosok!” – mondta az egykori LMP-s politikus, aki szerint „a Putyin-franchise” elemeit veszi át a jelenlegi rendszer. „Addig legyél aktív, amíg lehet!” – mondta Vágó Gábor, hiszen az állam „nem a politikai elité, hanem az állampolgároké”. Szerinte ne a düh és a gyűlölet vezérelje a rezsim ellenzőit, mert ezzel csak a hatalom nyer, és csak „olyanok leszünk, mint ők”.

Lengyel Máté, a Cambridge-i Egyetem és a CEU oktatója az ellenvélemény elfogadásának fontosságáról beszélt: „Bízok a másikban – ez másként nem megy” – mondta, szembeállítva a tudományban megszokott párbeszédeket a mutyik és a hatalmi arrogancia szellemiségével. Megköszönte a kutatók és egyetemek szolidaritását, akik nyilvánosan támogatták a CEU-t, és mindenki másnak, „aki kiállt azért, hogy ez az ország egy jobb hely legyen.”

_HD49539
Fotó: Hajdú D. András

Az Index tudósítás szerint egy CEU-hallgató, László Luca álláshirdetésben keresett új kormányt, amely többek között nem ellenségként tekint a civilekre, amely nem földesúrként tekint a népére, és amely nem félemlíti meg az újságírókat.

Végül a Civilizáció csoport képviseletében Deák Éva szólalt fel, aki a civil szervezeteket megbélyegző, új törvénytervezet veszélyeiről beszélt. Szerinte hamis az az indok, hogy a kormány az átláthatóságra hivatkozva akarja nyilvántartásba venni a külföldről támogatott szervezeteket, ugyanis ezek az adatok most is hozzáférhetőek. „Most a CEU, a civilek, holnap pedig te és te, nem tudjuk, kire kerülhet sor” – mondta Deák Éva, aki szerint a megbélyegzés falakat emel és bizalmatlanságot szül. Bibó Istvánt idézve azt mondta, nem lehet olyan politikai rendszert fenntartani hosszabb ideig, amely hazugságra épül.  „Ha a rendszert nem is tudjuk megváltoztatni, de rengeteget tudunk tenni. Beszélgessetek, legyetek kritikusak, szerveződjetek, segítsetek minden nap az elesetteknek! Írjatok az országgyűlési képviselőtöknek, hogy ne fogadják el a civiltörvényt!” – mondta Deák Éva, aki május 29-ére újra a Kossuth térre hívta az embereket.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!