Keresés

A kormánytól várják az autista védőotthon megmentését

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától várja a csődközeli helyzetbe jutott boncodföldei autista védőotthon megmentését az Autisták Országos Szövetsége. Szerintük országos szinten megoldatlan az autisták ellátása, ezért különösen nagy szükség van az ilyen speciális intézményekre. 

Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől kér segítséget az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), miután csődközeli helyzetbe jutott az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány boncodföldei autista védőotthona. Közleményük szerint az autisták ellátása országos szinten megoldatlan, és legtöbbször még a megfelelő szaktudás is hiányzik. Szerintük ezért fontosak az olyan otthonok is, mint a boncodföldei, amelyek speciális nappali, bentlakásos szolgáltatást nyújtanak az autistáknak.

Az AOSZ azt írja, 2012-ről 2013-ra 41 százalékkal nőtt az ellátottak száma, vagyis az állami költségvetésben erre elkülönített támogatási keretösszeget egyre többfelé kell osztani. Közben az autista otthonokban óriásiak a várólisták, a működtetési költségek pedig folyamatosan nőnek. Szerintük a helyzet megoldásához megfelelő arányban kellene növelni a pályázati keretösszeget, vagy az ellátottak után járó finanszírozást, és arra kérik Balog Zoltánt, hogy minél előbb intézkedjen a boncodföldei védőotthon megmentése érdekében.

Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány azután fordult a nyilvánossághoz, hogy már nem csak a dolgozók bérét nem tudták teljesen kifizetni, de az otthon fennmaradása is veszélybe került. Az alapítvány vezetője szerint az állami normatíva évek óta alig növekszik, a költségeik viszont egyre nagyobbak. Valódi segítséget azonban ennek ellenére sem kaptak, azt pedig semmiképpen nem szeretnék, hogy az otthon állami fenntartásba kerüljön.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!