Keresés

A kormány szereti a családokat, de csak, ha van pénzük

A kormány szerint a jövő évi költségvetés az adócsökkentés költségvetése, mert majdnem 150 milliárd forintot hagy a családok zsebében. A Gyerekesély Közhasznú Egyesület utánaszámolt, pontosan milyen családok járnak jól jövőre. Úgy tűnik, a szegényeknek legfeljebb közmunka terem, pedig csúcsra jár a gyermekszegénység. A gazdagabbak viszont dörzsölhetik a tenyerüket az alacsonyabb személyi jövedelemadó miatt. 

A 2016. évi költségvetés az adócsökkentés költségvetése. (…) A magyar családok jövőre 145 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak, mint 2015-ben.

A kormány többet költene jövőre a családtámogatási rendszer egyes elemeire, mint idén. Ezzel több pénz maradna a családoknál, ami a Gyerekesély Közhasznú Egyesület szerint is jó hír, szerintük viszont az sem mellékes, hogy melyek ezek a családok. Ezért kielemezték, mit hozna a jövő évi költségvetés a szegényebb és a gazdagabb magyar családoknak, mi pedig összegyűjtöttük, mire jutottak.

Ha gazdagabb vagy, jobban jársz

Az elemzés legfontosabb megállapítása, hogy a költségvetés főleg a jobb helyzetűeknek kedvez. Az egyesület szerint kétirányú újraelosztás történik: olyan jóléti kiadásokat emelnek, amelyek a gazdagokat hozzák jobb helyzetbe, a szegényeknek pedig marad az egyre jobban pörgetett közmunka, ami nem jelent valódi kiutat a szegénységből.

Néhány juttatás nagyon fontos a szegény családoknak, ilyen például a családi pótlék, a gyes, vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény. Ezeknek az összege viszont évek óta nem nő, és a szűkebb kört érintő gyed az egyetlen ellátás, amely jövőre megtartja a reálértékét.

Eközben tovább csökken az egykulcsos személyi jövedelemadó, amiből a legrosszabb helyzetűek semmit sem éreznek, de a jómódúak annál jobban járnak vele. A családi adókedvezményt viszont növelni fogják, ami újabban a szegényebbeknek is jó hír: a kiterjesztése óta hozzájuk is könnyebben eljut.

Nézzük, milyen juttatásokra számíthatnak a családok 2016-ban, és kihez, melyik fog eljutni!

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!