Keresés

A kormány lejáratja a menekülteknek segítő önkénteseket

Ezer fős tömeg gyűlt össze a parlament előtt, hogy a Magyarországra érkező menekültek mellett tüntessen, annak ellenére, hogy szerdán is szerveztek egy hasonló tüntetést. A Nyugatitól a Köztársaság térre, a tegnapihoz hasonlóan csendben és békésen vonuló tömeg ismét azt követelte a kormánytól, hogy vonja vissza szerintük embertelen menekültügyi törvényjavaslatát és tegye a dolgát: nyújtson megfelelő ellátást a tranzitzónákban veszteglő menekülteknek.

Ezúttal mindenki hallhatta, mi a problémája a kormány menekültpolitikájával a Migration Aid civiljeinek, aki ott volt a csütörtök este 7 órára meghirdetett “Not in my name!”, “Nem az én nevemben!” elnevezésű demonstráción. A tegnapi első ilyen tüntetéshez képest ugyanis most volt hangosítás, igaz, ma kevesebben jöttek el a megmozdulásra: úgy ezer fősre dagadt a tömeg, mire a Nyugati tértől elért a Parlament előtti térig.

“Kiderült, hogy a tegnapi kéréseink ma részben teljesültek, mert nem lehet holnap megszavazni azokat a törvényjavaslatokat, amik ellen tüntettünk” – kedzte beszédét Zsohár Zsuzsanna. a Migration Aid szóvivője. Ezzel utalt arra, hogy a parlamentben az ellenzék miatta kormánynak nem sikerült keresztülvinnie tervét, hogy gyorsított törvényhozással fogadtatja el menekültügyi törvénycsomagját.

A rövid éljenzést követően Zsohár beszámolt a Keletinél kialakult krízishelyzet mai fejleményeiről, arról, hogy a Németország felé törekvő menekülteket a vonat nem Nyugat-Európába vitte, ahogy arra számítottak, hanem a bicskei vasútállomásra, ahol már a rendőrök várták őket, hogy a menekülttáborba kísérjék őket.

Szégyenletes az egész, nem hittem volna, hogy Magyarországon ilyen megtörténhet

– mondta Zsohár, majd úgy folytatta: “azért jöttünk el, mert szégyelljük magunkat azért, ami történik”.

Zsohár rátért a Keletiben kialakult humanitárius vészhelyzet tarthatatlanságára is: Budapest jelenleg négyezer embert tart el a saját zsebéből, miközben az állam dolga lenne az, amit most a civilek csinálnak.

Kérem szépen, fejezzük ezt be!

– mondta, majd meghívta az országgyűlési képviselőket a Keletibe a menekülteken segíteni: “Elkel pár 42-es méretű cipő is” – tette hozzá.

A kormány az önkénteseket is lejáratja

Zsohár Zsuzsanna szerint nem csak a menekülteket vezette meg csütörtökön a kormány azzal, hogy a rendőrség elhitette velük, Nyugat felé mennek, közben meg a bicskei táborba küldte őket. A kormány az önkénteseket is hiteltelenné teszi a menekültek szemében ezzel – mondta, hiszen a Keletinél dolgozó önkéntesek folyamatosan a hatóságokkal való együttműködésre bíztatják a menekülteket – azzal, hogy ha így tesznek, talán hamarabb tovább mehetnek. A megcsalt menekültek ezután nem csoda, ha nem bíznak még bennünk, segítőnkben sem – tette hozzá Zsohár.

A tegnapi tüntetéshez hasonlóan most is megvédte a Migration Aid szóvivője a rendőröket, akik szerinte nem tehetnek semmiről, mert parancsot teljesítenek. Erre a tömegből több embertől azt a válasz lehetett hallani, hogy “a parancsot sem muszáj a végsőkig betartani!”

Az európai értékek többször is előkerültek a beszéd során. Bár nem nevezte meg, mely EU tagállamok folytatnak ma az európai értékek mentén működő menekültoplitikát, amihez Magyarországnak is igazodnia kéne, a költői kérdést feltette: “Hol az a migrációs politika, ami bennünket is európai országgá tesz?”. Segítséget azért adott a válaszadáshoz: a tüntetők nevében azt mondta: “szeretnénk, ha Magyarország alkalmazná a kvótarendszert, és az emberi értékek lennének a menekültpolitikában a legfontosabbak”.

A tüntetésen Sándor Mária, a fekete ruhás nővér is felszólalt a magyar egészségügy nevében, szerinte az orvosok és az ápolók ugyanolyan szeretettel látják el a menekülteket, mint a magyar betegeket.

“Nem kellenek tranzitturisták a tranzitzónákba” – zárta 8 óra magasságában a tüntetést Zsohár Zsuzsanna, utalva arra, hogy csak olyan menjen most a Keletihez, aki adományt visz vagy önkénteskedne. Majd bejelentette: valószínűleg holnap délután 4 órakor Palya Bea koncertet ad a tranzitzónában táborozó menekülteknek a Nyugati pályaudvarnál, felajánlásként.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!