Keresés

A kormány elfelejtette lefújni a migrációs válsághelyzetet

Migránsok már nincsenek, a válsághelyzet viszont még mindig érvényben van.

Szeptember 15-én a kormány rendeletben vezette be a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” Csongrád és Bács-Kiskun, majd Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében.

A migrációs válsághelyzet kihiretését a menedékjogi törvény módosítása tette lehetővé. Ezek szerint a válsághelyzet akkor rendelhető el, ha drasztikusan megnő a menedékkérők vagy a tranzitzónákban tartózkodók száma, vagy a migráció miatt veszélybe kerül egy magyar település.

A Helsinki Bizottság szerint a horvát határon felállított határzár óta semelyik feltétel sem áll már fent, ezért Csongrád és Bács-Kiskun megyében már szeptemberben, a dunántúli megyékben pedig októberben vissza kellett volna vonni a válsághelyzetet. “Felfoghatatlan, a kormány hónapok óta miért nem tette meg mégsem” – írta a Helsinki Bizottság közleményében, hozzátéve, hogy szerintük ez mulasztásos törvénysértés. A válsághelyzetet megalapozó helyzetről a belügyminiszternek kell jelentenie a kormánynak, így logikus, hogy a helyzet elmúltát és neki kellene javasolnia.

A Helsinki Bizottság arra is felhívta a figyelmet, hogy egy olyan rendelet is érvényben van, ami alapján válsághelyzet esetén húsz állami szervnek – például a rendőrségnek és a mentőszolgálatnak – lehetősége van megkerülni a szigorú közbeszerzési szabályokat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!