Keresés

A karácsonyi lángszóró nem fél semmitől

Az elmúlt évben riportjaink készítésekor nagyon sok érdekes embert ismerhettünk meg. Néhányukat újra felkerestük a két ünnep között, hogy megtudjuk és megmutassuk, hogyan ünnepelték a karácsonyt és hogyan töltik az év utolsó napjait. Boci egy videóüzenetet is küldött olvasóinknak.

_HD42391
Barbaráék | Fotó: Hajdú D. András

Takács Barbaráékkal először gyermekelhelyezési ügyük miatt találkoztunk Kesznyétenben, ahol évek óta kimagaslóan sok gyereket emelnek ki a családjából, gyakran apróságokra hivatkozva. Barbaráéktól öt gyereket vettek el, és bár véglegesen még nem kapták vissza őket, a karácsonyt együtt tölthették, így nagy volt a boldogság. Ugyanakkor erősen rányomta a bélyegét az ünnepre, hogy Barbara nagybátyját december 23-án halálra gázolta egy autó Kesznyétenben, illetve hogy a gyerekeket is csak az utolsó pillanatban engedték haza hozzájuk, mivel a hivatal eleinte kevésnek ítélte a fűtéshez felhalmozott tüzelőfájukat.

Karácsonyi projekt
Gábor | Fotó: Magócsi Márton

Gáborral többször is találkoztunk az évben, először hajléktalan emberként ismertük meg, amikor a város szélén lévő kunyhójában látogattuk meg, majd ott voltunk, amikor a Habitat for Humanity programjában egy szociális bérlakást újított fel, és akkor is, amikor beköltözött oda, nem sokkal karácsony előtt. A fát 23-án díszítette fel, a haverokkal, egy-két sör mellett. Szenteste egyedül videózgatott, azt mondja, szépen elvolt. A gyermekeihez még nem jutott el, az országban szétszórtan élnek, de jövőre már mindenképpen szeretné „bemutatni a területetet” nekik, mondta Gábor az új lakásról. A két ünnep közötti idő csendesen telik, de biztosra veszi, hogy egyszer-kétszer jönnek majd át haverok, akár szilveszterkor is.

_HD42250
Béci és Ica | Fotó: Hajdú D. András

Bécivel és édesanyjával, Icával Egerben találkoztunk, amikor beavattak minket abba, hogy milyenek a mindennapok egy halmozottan sérült gyermeket otthon nevelő családban. A karácsonyt nagyon meghitten töltötték, mind a három gyerek otthon volt. Béci egy 3 dimenziós kirakóst, illetve ecseteket és üvegfestéket kapott karácsonyra. Sajnos, novemberben az MRI kimutatta, hogy a Béci fejében levő daganat ismét növekedésnek indult. Most januárban lesz egy komplex vizsgálat, amely eldönti, hogy műthető-e a tumor. Ica szerint ugyanakkor Béci nem bírna ki fizikálisan még egy agyműtétet, mert most is le van gyengülve. További problémájuk, hogy anyagilag nem győzik a Pestre való ingázás költségeit, ugyan mind a két nagyobb gyerek diákmunkában dolgozik, de Béci betegsége teljesen ellehetetleníti a mindennapjaikat.

Csepeli család
Velkei István, élettársa, Jakab Rozália és három gyermekük | Fotó: Magócsi Márton

Velkei Istvánékkal az egykori Csepel Művek területén találkoztunk, amikor három kisgyereküket ideiglenes gyámság alá helyezték. Karácsonykor együtt találtuk a családot, István és Rozi visszakapták gyermekeiket és együtt ünnepelték a karácsonyt. A teljes meglepetés ugyan nem sikerült a szoba-konyhás lakásban a munkásszállón, mert a fa feldíszítését nem lehetett a gyerekek tudta nélkül megoldani. Így együtt csinálták, hogy a Jézuskának legyen majd hová tennie az ajándékokat. Az ünnepek alatt az egyébként sokat dolgozó Istvánnak sem kellett dolgoznia, ezért együtt tudták tölteni ezt az időszakot.

_HD42301
A Horváth-család | Fotó: Hajdú D. András

Horváthékkal akkor ismerkedtünk meg, amikor el kellett hagyniuk az otthonukat, a miskolci Békeszálló-telepet. Horváthék azóta is ugyanabban a lakásban élik mindennapjaikat, amihez korábban a miskolci alpolgármester jóvoltából jutottak. A lakást azóta kipofozták, viszont a „véglegesítést” azóta sem kapták meg. A karácsonyt Lajos és Kata együtt töltötte, az unokák mára önálló albérletbe költözek a szülőkkel, a fiúk pedig a nagytestvérüknél voltak egy hetet Budapesten. Egymásnak ajándékra nem futotta. Pechükre, 25-én Lajos baltával szétvágta a kezét így a karácsony másnapját az ügyeleten tötötték.

Karácsonyi projekt
Szőke Tibor és családja | Fotó: Magócsi Márton

A postást, aki a cigánysorra kérte magát, még tavaly előtt ismerte meg Hajdú D. András, és készített róla multimédiás riportot. Idén azzal került az Abcúg oldalaira, hogy a történetéből készült képsorozat rangos nemzetközi díjat nyert. Tiboréknál azóta megérkezett a második gyermek is. Náluk a fát és az ajándékokat is már 24-e reggel meghozta a Jézuska. A Szentestét nem otthon, szűk családi körben töltötték, mert harminc éve hagyomány már, hogy a tág család 24-én Tibor feleségének nagyszüleinél ünnepel. Tibor a két ünnep között már dolgozott, hiszen többek között 30-án már a családi pótlék is érkezett.

_HD42619
Boci és Gilla | Fotó: Hajdú D. András

Bocival, a különleges fantáziájú autista gimnazista fiúval még 2014 decemberével készült egy multimédiás riport, amelyből kiderül, hogy hogyan tanult meg észrevétlenül angolul, vagy milyen fantasztikus forgatókönyv-ötleteken töri folyamatosan a fejét. Bociék idén nem ünnepeltek karácsonyt, egyszerűen nem volt rá idejük. A házuk ugyanis nagyon ramaty állapotban volt, és a teljes tetőt felújították, így arra sem maradt idejük, hogy karácsonyfát kerítsenek.

Boci egy videóüzenetet is küldött az Abcúg olvasóinak, ezzel zárjuk összeállításunkat.

* Boci instrukciója a videóhoz: „Azt meg mondd bele a karácsony helyére, szürreálisan, mint egy David Lynch filmben, hogy Boldog Új Évet!”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!