Keresés

A Hősök terén tüntetnek a civilek vegzálása ellen

A kormány listázná a külföldről támogatott civil szervezeteket, ezért szerda délutánra tüntetést szerveztek a Hősök terére. Délután fél 6-kor 2-3 ezer ember gyülekezett, hamarosan kezdődnek a beszédek. Este fél nyolctól az Oktogonra is tüntetést hirdettek.  

Körülbelül 2-3 ezer ember gyülekezett szerdán fél 6 körül a budapesti Hősök terén, ahová a Civilizáció nevű Facebook-csoport szervezett tüntetést, mert „megbélyegzőnek tartja a kormány civiltörvényhez beadott módosító javaslatát, mely csak tovább nehezítené az ország jobbításán dolgozó hazai civil szektor működését”. A tér közepére felragasztottak egy hatalmas, fehér színű szívet, amibe a „civil” szót írták, jelentette tudósítónk. A résztvevők e köré állnak majd, így fognak élőképet alkotni, amit a fotósok egy állványról, felülről is fényképezhetnek majd. Egyelőre félig zárták le a Dózsa György utat, az Andrássy úton pedig teljesen szabad a közlekedés.

A Facebook-esemény szerint négyen szólalnak majd fel: László Luca CEU-s hallgató, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítávány vezetője, Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) igazgatója és Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

A tüntetést az ellen a törvényjavaslat ellen szervezték, amely azt szeretné elérni, hogy

  • az egyesületek és alapítványok jelentsék be a bíróságon, amint a közvetlen vagy közvetett külföldi forrásból kapott támogatásuk eléri az évi 7,2 millió forintot,
  • ez az információ jelenjen meg az állami irányítású Civil Információs Portálon,
  • a szervezetek tegyék közzé a honlapjukon, az általuk kiadott sajtótermékekben és más kiadványaikban, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek,
  • aki ezt elmulasztja, az kapjon bírságot, és ha ezután sem pótolja, az ügyész kezdeményezhesse a szervezet törlését,
  • csak az kerülhessen le a külföldről támogatottak listájáról, aki három egymást követő évben a 7,2 milliós határ alatt marad.

Nem ugyanezek a szervezők, de este fél 8-ra meghirdettek egy „Occupy Oktogon” nevű eseményt is. „A szerdai Hősök Vétója tüntetés után közvetlenül átvonulunk az Oktogonra és blokkoljuk, ahogy vasárnap is. Tesszük mindenzt azért, mert az április 9. és 10. tüntetés hevületét magasabb hőfokra kívánjuk állítani” – írták. „A terv: közterületeket elfoglalni és blokádszerűen tartani, amíg csak lehetséges.Célunk a jelenlegi kormány és holdudvarának lemondatása és eltakarítása a teljes magyar közéletből”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!