Keresés

A horvát határ lezárva, a szlovén határt ellenőrzik

Magyarország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a Szlovéniával közös határszakaszon, miután a Horvátországból Szlovéniába szállított menekültek egy része Rédics közelében megjelent a szlovén oldalon a határnál. A horvát-magyar határ lezárása óta a horvátok Szlovéniába szállítják a menekülteket, akiket átvesznek a szlovén hatóságok.

Pénteken éjfélkor lezárták a magyar-horvát zöldhatárt, ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar-szerb szakaszon. A határon kialakítottak két tranzitzónát, ahol az országba belépőket regisztrálják majd. Szijjártó Péter külügyminiszter szombat délelőtt pedig azt is bejelentette, hogy Magyarország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar-szlovén határon. A kormány információi szerint ugyanis megkezdődött a magyar-szlovén határra szállítása azoknak az illegális bevándorlóknak, akik a zöldhatár péntek éjféli lezárása miatt nem tudják átlépni a magyar-horvát határt.

A magyar határ közvetlen közelében, Rédicsnél, a szlovén oldalon szombat délelőtt Horvátország által Szlovénia felé indított migránsok jelentek meg, ez indokolta a határellenőrzés schengeni szabályoknak megfelelő ideiglenes visszaállítását – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő. Az intézkedések addig maradnak érvényben, amíg erre szükség van.

A horvát hatóságok – a tervek szerint – Csáktornyára, majd onnan Szlovénia felé szállítják a Szerbia felől érkező migránsokat azt követően, hogy Magyarország lezárta a magyar-horvát zöldhatárt – értesült a helyszínen szombaton az MTI tudósítója. Kovács Zoltán szombat est úgy nyilatkozott: gyakorlatilag megszűnt a déli határszakaszon az illegális migránsok érkezése az országba. A déli határszakaszon a szerb, a horvát, valamint a szlovén részen hat embert fogott el a rendőrség. Közülük egyet már a szlovén határszakaszon ideiglenesen visszaállított határellenőrzésnek köszönhetően – közölte a kormányszóvivő.

Az Index cikke szerint Szlovénia szombaton megkezdte rendőri erőinek megerősítését a horvát határnál, a logisztikai feladatok ellátására pedig a katonaságot is kirendelte. A ljubljanai Dnevnik napilap arról írt, hogy a szlovén vasúttársaság is részt vesz a migránsok szervezett szállításában a horvát határról Ausztriába. A társaság egyébként péntek este felfüggesztette a nemzetközi vasúti közlekedést Horvátországgal.

A lap szerint erre azért van szükség, hogy a menedékkérők ne özönöljenek ellenőrizetlenül az országra. Ljubljanára nagy nyomás nehezedik azért, hogy határozottan lépjen fel, mert Németország politikája megváltozhat a menedékkérőkkel szemben. Janez Jansa volt jobboldali miniszterelnök azt kérte a kormánytól Twitter-oldalán, hogy ugyanúgy, mint Magyarország, Szlovénia is zárja le horvát határát a migránsok előtt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!