Keresés

A Helsinki Bizottság becsületsértés miatt beperelte a Fideszt

Nyilvános bocsánatkérést és egymillió forint sérelemdíjat kérnek a Fidesztől a bíróságon, miután a párt azt írta, a Helsinki Bizottság álcivil és a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesíti.

Jó hírneve és becsülete megsértése miatt adott be keresetet kedden a Magyar Helsinki Bizottság a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség ellen – írja a hvg.hu a Helsinki Bizottság közleményére hivatkozva.

A Fidesz még május végén egy sajtóközleményt tett közzé, amiben többek között azt írták, hogy “a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.”

A Magyar Helsinki Bizottság még aznap bejelentette: a gyalázkodó közleményért bírói úton vesz elégtételt, a szervezet kedden nyújtotta be keresetét a Fővárosi Törvényszékhez.

Az egyesület azt kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a kormánypárt közleményében szereplő kijelentéseivel megsértette a Helsinki Bizottság jóhírnévhez való jogát, illetve becsületét. Emellett arra kéri a bíróságot, kötelezze az alperest, hogy a honlapján, a Magyar Nemzet és a Napi Gazdaság napilapokban fizetett hirdetésként, valamint az Országos Sajtószolgálat útján közzé tett nyílt levélben kérjen bocsánatot, és jelentse ki, hogy állításai mindenféle ténybeli alapot nélkülöznek.

Ezen túl a jogvédő szervezet azt kéri, hogy a Fideszt a bíróság tiltsa el a további jogsértésektől és kötelezze egymillió forint sérelemdíj megfizetésére is. Amennyiben a bíróság megítéli, az összeget a Helsinki Bizottság a debreceni menekülttáborban élő menedékkérőknek biztosítandó jogi segítségnyújtásra fogja fordítani.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!