Keresés

A hajléktalanok többségének nem kellene az utcán élnie

Rendes ellátás és egy kis családi segítség esetén a hajléktalanok nagy része vissza tudna költöznie egy lakásba –  derült ki a hajléktalan emberek éves felméréséből. A hajléktalanok közül sokan súlyos betegek, harmaduk éhezni is szokott, orvoshoz mégsem hajlandóak elmenni. Rendszeres munkahelye pedig csak nagyon kevesüknek van.

A Február Harmadika Munkacsoport az elmúlt 19 évben mindig végzett egy felmérést a hajléktalanok körében. Idén 8071 embert kérdeztek meg az ország 79 településén. A felmérésből az azt végző szakemberek szerint kiderült, hogy megfelelő ellátás esetén a hajléktalan ember háromnegyedének egyáltalán nem kellene hajléktalanszállón vagy utcán élnie, hanem lakhatna saját lakásban is.

A megkérdezettek közül 5550-an éltek hajléktalanszállón, 2521 megkérdezettet pedig az utcán értek el. A válaszolók kétharmada vidéki. A kutatás készítői szerint ez a szám csak a jéghegy csúcsa, ennél csak több hajléktalan ember élhet az országban. A kutatás szerint a válaszolók

  • 30 százalékának jól kiépített segítő ellátás esetén,
  • 25 százalékának családi, baráti segítség esetén
  • 17 százalékának pedig olcsóbb lakhatás esetén

egyáltalán nem kellene szállón vagy az utcán élnie, hanem meg tudnák oldani az önálló lakhatásukat is. A válaszóoó hajléktalanok mindössze 28 százalékának lenne szüksége arra, hogy egy folyamatos segítséget nyújtó intézményben vagy ápolási otthonban éljen.

A kutatásból kiderült még az is, hogy

  • A hajléktalan emberek közel harmada egy régi tragédia miatt került az utcára, felük egy megromlott baráti vagy párkapcsolat miatt, 15 százalékuk pedig betegség miatt.
  • A hajléktalanok mindössze 14 százalékának van rendszeres munkája, a többiek alkalmi munkából, közmunkából, kukázásból, koldulásból tartják el magukat, vagy valamilyen támogatásból.
  • Harminc százalékukat betegség akadályozza abban, hogy dolgozni tudjanak, húsz százalékukat az öregkoruk, 13 százalékukat pedig valamilyen fogyatékosságuk.
  • A hajléktalanok haramda éhezik.
  • 41 százalékuk pedig súlyos beteg, sokuk az elmúlt egy évben kórházi kezelésre is szorult. A nagy részük mindezek ellenére egyáltalán nem megy el orvoshoz, amikor beteg.
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!